Google - od garažnega podjetja z idejo do svetovnega mogotca. Foto: Reuters
Google - od garažnega podjetja z idejo do svetovnega mogotca. Foto: Reuters

Google bo za delnico podjetja Motorola Mobility odštel 40 dolarjev, kar je 63-odstotni pribitek na petkovo zaključno ceno delnic proizvajalca prenosnih telefonov. Posel sta soglasno potrdila upravna odbora obeh podjetij, zdaj pa morajo zeleno luč za transakcijo prižgati še ameriški regulatorji, Evropska komisija in pristojni organi na drugih pomembnih trgih. Odobriti ga morajo tudi še delničarji Motorole.

Page: Pospešek razvoju ekosistema Androida
Prevzem Motorole Mobility bo Googlu omogočil nadzor nad proizvajalcem velikega števila pametnih prenosnih telefonov, ki uporabljajo njegov operacijski sistem Android. Po besedah glavnega izvršnega direktorja spletnega velikana Larryja Pagea bo tako dodal velik pospešek razvoju celotnega "ekosistema Androida".

Motorola bo ostala neodvisna enota v Googlu
V obeh družbah so prepričani, da bo posel tudi okrepil konkurenco na trgu prenosnih telefonov. Android bo še naprej ostal večinsko odprtokodni sistem, Motorola pa bo še naprej licenčni uporabnik tega operacijskega sistema. Motorola Mobility bo v okviru Googlovega poslovnega sistema poslovala kot neodvisna enota.

Glavni izvršni direktor podjetja Motorola Mobility Sanjay Jha je medtem prepričan, da predstavlja dogovorjena cena precejšen donos za delničarje podjetja, družbi in njenim zaposlenim, uporabnikom ter partnerjem pa prinaša številne nove priložnosti, saj bo v navezavi z Googlom mogoče razviti še boljše storitve mobilnih komunikacij.