Google se je pogodil za izjemno nizko odškodnino. Foto: EPA
Google se je pogodil za izjemno nizko odškodnino. Foto: EPA

Proti Googlu je bila zato vložena tožba, podjetje pa se je pogodilo za sedemmilijonsko odškodnino. Spletno podjetje je v poravnavi še obljubilo, da bo svoje zaposlene bolje podučilo o zasebnosti podatkov, poleg tega pa bo podprlo nacionalno kampanjo, s katero bodo Američane opozarjali na potrebo po zavarovanju brezžičnih omrežij.

Preiskave zaradi obtožb, da so vozila, ki so fotografirala soseske za storitev Street View, zbirala tudi informacije iz nezavarovanih brezžičnih omrežij, so po podatkih ameriškega centra za zasebnost elektronskih informacij stekle v več deset ameriških zveznih državah. Vsaj devet zveznih držav je ugotovilo, da je Google kršil tamkajšnjo zakonodajo.

Google se je še zavezal, da bodo uničili podatke o elektronskih naslovih, geslih, zgodovini brskanja in vse drugo, kar so ujela vozila v ZDA med letoma 2008 in 2010.

"S poravnavo ščitimo pravice ljudi, informacije, ki so bile zbrane brez njihovega privoljenja," je dejal generalni tožilec v New Yorku Eric Schneiderman. "Potrošniki imajo pravico do zaščite ključnih osebnih in finančnih informacij pred neprimerno in nezaželeno uporabo od korporacij, kot je Google," je še poudaril.

V Googlu se "trudijo"
V Googlu so sicer zagotovili, da se trudijo spoštovati vse pravice do zasebnosti. "V tem primeru nam to ni uspelo, zato smo se hitro odločili poostriti sisteme," so sporočili. "Vodje projekta nikoli niso želeli teh podatkov, nismo jih uporabili, niti pregledali," so še zagotovili ob tem.

A odškodnina za nekatere ni primerna. "Sedem milijonov dolarjev kazni je za Google drobiž," je poudaril vodja ene izmed skupin za zaščito pravic potrošnikov John Simpson. "Zahtevati od Googla, da poduči potrošnike o zasebnosti, pa je kot zahtevati od lisice, da kokoši poduči o tem, kako zagotoviti varnost kurnika," je še pojasnil.