Google bo s spremembami uporabnikom omogočil iskanje tudi med objavljenimi vsebinami njihovih prijateljev. Foto: Reuters
Google bo s spremembami uporabnikom omogočil iskanje tudi med objavljenimi vsebinami njihovih prijateljev. Foto: Reuters
Twitter
Twitter meni, da bodo objave na istoimenskem omrežju z uvedenimi novostmi izgubile relevantnost zadetkov. Foto: EPA

Google je pred dnevi svoj spletni iskalnik nadgradil tako, da bo ta v rezultate iskalnih poizvedb lahko vključeval tudi zadetke izmed objav na spletnem družabnem omrežju Google+ in v storitvi za izmenjavo fotografij Picasa. To funkcijo je poimenoval Search, plus Your World.

Omenjena funkcija je zastavljena tako, da bo uporabnik, ki bo prijavljen z Googlovim uporabniškim računom, pri rezultatih svojega iskanja imel možnost, da mu bo iskalnik postregel tudi z zadetki iz vsebin, ki jih deli on sam ali pa njegovi prijatelji v okviru storitev Google+ in Picasa.

Možnost teh zadetkov se mu bo ponudila na vrhu običajnega seznama rezultatov iskanja. Če jo bo izbral in se bo potem s kurzorjem premaknil na določen zadetek, se mu bo ob strani pokazal predogled izvorne strani, s katere je razvidno, kdo in kje je objavil vsebino, povezano z uporabnikovo iskalno poizvedbo.

Tek za Facebookom
Poleg tega se bo uporabniku pri določeni iskalni poizvedbi ponudil tudi seznam oseb in podjetij, povezanih z iskanim pojmom, z možnostjo, da jih uporabnik vključi v kroge oseb, ki jim sledi v okviru storitve Google+.

Ta poteza kaže, kako Google poskuša svoje lani zagnano družabno omrežje Google+ vplesti v vrsto svojih storitev, da bi si vzpostavil čim večjo spletno skupnost in se bolj približal vodilnemu Facebooku. Ta namreč šteje že več kot 800 milijonov uporabnikov, medtem ko jih ima Google+ po nekaterih ocenah šele od 60 do 70 milijonov.

Najprej se zgodi na Twitterju
V Twitterju s to potezo niso zadovoljni. To je namreč po njihovih navedbah le še en korak, zaradi katerega bodo objave v okviru Twitterja uvrščene še nižje med rezultati iskanj na Googlu.

To pa po njihovem mnenju ni pošteno, ker vse več informacij oziroma udarnih novic v splet pride najprej prav v obliki kratkih objav uporabnikov Twitterja. Zato so objave na Twitterju med najbolj relevantnimi in si zaslužijo višje mesto med rezultati iskanj.

Nižja uvrščenost na seznamu rezultatov iskanj pomeni tudi manjšo možnost obiska uporabnikov, hkrati pa tako okleščeni seznami rezultatov iskanj, kot pravijo v Twitterju, ne dajejo popolne slike uporabnikom.

V Googlu presenečeni nad očitki
V spletnem velikanu odgovarjajo, da so presenečeni, in dodajajo, da je prav Twittter, potem ko jima lani poleti ni uspelo obnoviti medsebojnega dogovora, omejil uvrščanje večine tvitov v rezultate iskanj. Hkrati upajo, da bodo z drugimi ponudniki družabnih omrežij sklenili dogovor, ki bo v prid vsem stranem.

Twitter je pred leti Googlu omogočal večji dostop do objav v svojem omrežju, a jima potem lani tega dogovora ni uspelo podaljšati. Microsoftov iskalnik Bing medtem za določeno plačilo še vedno lahko išče tudi po objavah na Twitterju. Bing ima prav tako večji dostop do objav na Facebooku, v katerem je Microsoft manjši solastnik.