Hawkingova izjava je že razburila svetovno javnost. Foto: EPA
Hawkingova izjava je že razburila svetovno javnost. Foto: EPA

V svojem novem delu The Grand Design, soavtor katerega je ameriški fizik Leonard Mlodinow, Hawking zatrjuje, da je nastanek vesolja mogoče razložiti, ne da bi se slicevali na pojem stvarnika, ki je tako postal odvečen. "Ker obstaja zakon, kakršen je zakon težnosti, se vesolje lahko in se tudi bo ustvarilo iz nič. Spontano stvarjenje je razlog, da obstaja nekaj in ne nič, da obstaja vesolje, da obstajamo mi," je zapisal in dodal, da zato ne potrebujemo Boga, da bi spravil dogodke v tek.

Hawking, ki mu je svetovno priznanje prineslo delo Kratka zgodovina časa (1998), v katerem obravnava izvor vesolja, že od leta 1974 skuša povezati dva mejnika sodobne fizike: Einsteinovo splošno relativnostno teorijo in kvantno teorijo. Njegova zadnja izjava pa kaže na to, da je zaostril svoje poglede na religiozno razumevanje razvoja vesolja.

Do zdaj je namreč trdil le, da zahvaljujoč fizikalnim zakonom, ni več nujno trditi, da je imel pri velikem poku prste vmes Bog. V Kratki zgodovini časa pa pojma Boga Stvarnika sploh še ni izključeval: "Če bi ustvarili popolno teorijo, bi bila to končna zmaga človeškega razuma - tedaj bi namreč poznali Božjega duha".

Izseke iz njegove nove knjige je že objavil časnik Times, na police pa prihaja predvidoma prihodnji teden.