Hekerji so, po poročanju Daily Telegrapha, dejali, da so samo želeli opozoriti, da ima računalniški sistem Cerna pomanjkljivosti. Foto: EPA
Hekerji so, po poročanju Daily Telegrapha, dejali, da so samo želeli opozoriti, da ima računalniški sistem Cerna pomanjkljivosti. Foto: EPA
S pospeševalnikom delcev želijo znanstveniki poustvariti veliki pok. Foto: MMC RTV SLO

Po poročanju britanskega Timesa in Daily Telegrapha naj bi skupina hekerjev, ki se je sama poimenovala Grška varnostna ekipa, vdrla v računalniški sistem in s tem osmešila strokovnjake, ki so odgovorni za računalniško varnost velikega pospeševalnika delcev, ki deluje v okviru Evropske organizacije za jedrske raziskave.

Več o zagonu velikega hadronskega trkalnika si preberite tukaj.

Hekerji naj bi ob tem zatrdili, da nimajo nikakršnega namena ovirati poskusov v Cernu in da so le želeli opozoriti na pomanjkljivosti računalniškega varnostnega sistema."Razgalili smo vas že zdaj, saj ne želimo gledati, kako boste goli tekali in iskali skrivališče, ko bo prišlo do panike," naj bi hekerji zapisali v svojem sporočilu.

Cern: Sistem nepoškodovan
V sistem so vdrli tako, da so najprej dobili dostop do spletne strani, ki so jo v sredo za spremljanje prvih poskusov na velikem hadronskem trkalniku uporabljali tudi drugi znanstveniki. Od tam naj bi jim uspelo vdreti v računalniški sistem enega od štirih detektorjev, ki bodo nadzirali potek eksperimentov.

Tiskovni predstavnik Cerna James Gilles je za Times ob tem povedal, da ne ve, kdo so hekerji in da je videti, da sistema niso poškodovali. "Videti je, da so bili to ljudje, ki so želeli poudariti, da je tudi Cern ranljiv," je še dejal Gilles.

Spletna stran www.cmsmon.cern.ch, prek katere naj bi hekerji vdrli v sistem, je že umaknjena.