Nizkokakovostni posnetek Ingenuityja v zraku. Boljše fotografije in tudi video še pridejo. NFoto: Nasa/JPL
Nizkokakovostni posnetek Ingenuityja v zraku. Boljše fotografije in tudi video še pridejo. NFoto: Nasa/JPL

Mali vijakar Ingenuity z dvema 1,2-metrskima rotorjema se je povzpel navpično v Marsovem zraku, nekaj časa lebdel in se spustil do tal, sporoča ameriška vesoljska agencija Nasa.

To je bil prvi nadzorovani pogonski polet z vzletom in pristankom na katerem koli drugem planetu, zato Nasa dosežek primerja s prvim poletom bratov Wright leta 1903.

"Ingenuity je le zadnji v seriji Nasinih projektov, namenjenih doseganju nekoč 'nemogočih' ciljev. X-15 je utiral gaz za raketoplan Space Shuttle. Mars Pathfinder in njegov rover Sojourner sta to počela za tri generacije marsovskih roverjev. Ne vemo točno, kam nas bo popeljal Ingenuity. A sodeč po izidih nebo – vsaj na Marsu – ni ovira," je izjavil začasni vodja Nase Steve Jurczyk.

Video: Posnetek poleta

Senca na tleh. Foto: Nasa/JPL
Senca na tleh. Foto: Nasa/JPL

Ingenuity se je s tal odlepil ob 9.34 po našem času. S hitrostjo metra na sekundo se je povzpel do treh metrov višine, tam lebdel 30 sekund in se nato varno vrnil na tla. Celoten polet je trajal 39,1 sekunde. Letel je avtonomno, saj je Mars predaleč za neposredno upravljanje.

S tem so inženirji preizkusili, ali sploh znamo vzgonsko leteti v ozračju Marsa, kjer tlak znaša le odstotek tistega pri vodni gladini na Zemlji, težnost pa manj kot polovico Zemljine.

Dogajanje je z varne razdalje opazovalo samohodno vozilo Perseverance in vse skupaj fotografiralo, ujelo je tudi video. Zvoka ni uspelo, saj je bilo očitno predaleč.

Sorodna novica Nasin rover prestal sedem minut groze in pristal na Marsu

Ingenuity je na Mars prišel pripet na trebuh roverja Perseverance. Približno pred dvema tednoma ga je rover odklopil s svojih baterij in odložil na tla. Odtlej je moral mali helikopter preživeti mrzle Marsove noči s temperaturami globoko pod ničlo in si sam polniti baterije. Nato so inženirji Nasinega instituta JPL izvedli kopico testov in pri tem naleteli na tehnične težave, zato je bil prvi polet Ingenuityja večkrat prestavljen. Pred pričujočim poskusom so mu morali naložiti tudi novo programsko opremo.

Ingenuity bo predvidoma opravil pet testnih poletov, za kar je Nasa rezervirala 30 solov (marsovskih dni). Naslednji polet bo predvidoma 22. aprila (četrtek ta teden). Če se bo dobro obnesel, bi lahko služil kot izvidnik terena pred roverjem, a Nasa o tem še ni sprejela odločitve.

Rover Perseverance je na Marsu pristal 18. februarja. Po dnu kraterja Jezero išče sledi morebitnega (davnega) življenja ali pa ugodnih razmer zanj. Ingenuity je samo stranski tehnični preizkus.

Ingenuity ima dva vijaka s premerom 120 centimetrov, ki se vrtita v nasprotni smeri pri 2400 obratih na minuto. Znanstvenih instrumentov nima, le dve kameri.

Prvi polet z motornim letalom na Zemlji sta opravila brata Orville in Wilbur Wright leta 1903 v Kitty Hawku v Severni Karolini. V spomin na ta dogodek je na helikopterju Ingenuity košček z omenjenega letala.

Video: Posnetek iz nadzornega središča