Faberge je objavil fotografijo novega izdelka. Foto: Twitter
Faberge je objavil fotografijo novega izdelka. Foto: Twitter

Natančno izdelana in z dragulji okrašena umetnina je ocenjena na 2,22 milijona dolarjev (1,87 milijona evrov).

Glavna oblikovalka pri Fabergeju Liisa Tallgren je sodelovala z nagrajeno kostumografinjo omenjene HBO-jeve serije Michele Clapton in ustvarila dizajn, ki pripoveduje zgodbo o "kraljici zmajev" Daenerys Targaryen in njeni misiji, da sede na železni prestol simbolični sedež, po katerem so koprneli številni, opisujejo na spletni strani.

"Razvoj tega jajca je poetičen že od samega začetka. Dizajn prikazuje Daenerysino neverjetno pot, njeno strast in ljubezen do zmajev," Claptonova opisuje zgodbo glavne junakinje, ki jo je v nanizanki upodobila Emilia Clarke.

Zunanjost jajca je vijoličasta, modra, rdeča in srebrna, okrašena z diamanti. Ko se odpre, se razkrije oblika zmaja, v notranjosti pa se na miniaturni različici krone zasveti krvavo rdeč rubin.

Dvorni draguljar in jajca, ki so se zapisala v zgodovino

Prvo jajce je dvornemu draguljarju Petru Carlu Fabergeju dal narediti predzadnji ruski car Aleksander III. in ga ob veliki noči leta 1885 podaril svoji ženi, carici Mariji.

Sorodna novica Osemletna saga Igre prestolov je končana: presenečenja tudi v zadnji epizodi

Faberge je bil mojster nakita in okrasnih predmetov. Rodil se je v Sankt Peterburgu leta 1846 kot potomec hugenotov, ki so se pred pregonom umaknili iz Francije. Leta 1870 je od očeta prevzel utečeno draguljarno in atelje za umetno obrt. Kmalu si je pridobil ugled kot izviren oblikovalec.

V času delovanja na dvoru naj bi izdelal skoraj 70 jajc, od katerih jih je ohranjenih nekaj manj kot 60. Tradicija carske družine, da so se z njimi obdarovali, sega v leto 1885, ko je car za veliko noč svoji ženi Mariji Fjodorovni podaril z dragulji okrašeno jajce.

V Evropi je postal znan, ker je presegel estetski okvir klasičnega nakita in iz dragih kovin začel ustvarjati tudi fantazijske predmete. Kmalu je odprl podružnice v Moskvi, Kijevu in Londonu.

Svetovno slavo je dosegel z imperialnimi velikonočnimi pirhi. Ker jih krasijo dragi kamni in plemenite kovine, njegove pisanice veljajo za ene najlepših in najdražjih umetnin na svetu. Umrl je leta 1920 v Lozani v Švici.