Henry je pri 110 letih v srednjih letih. Tuatare v povprečju dosežejo 200 let. Foto:
Henry je pri 110 letih v srednjih letih. Tuatare v povprečju dosežejo 200 let. Foto:

Henry je najstarejši tuatara, ki se je paril v muzeju Invercargill, kamor je prišel leta 1970. "Obupal sem že nad Henryjem," je povedal skrbnik muzeja. Henry je bil v zadnjih desetletjih v "samici", ker ni pokazal nobenega zanimanja za nežnejši spol in je celo napadal samice, ko so se hotele pariti. Henryjev libido se je prebudil leta 2002, ko so veterinarji ugotovili, da je bula na njegovem spodnjem delu rakasta, in jo odstranili.

Marca letos se je Henry paril s svojo družico Mildred, ki je stara med 70 in 80 let. Prejšnji mesec je izlegla 12 jajc, od katerih jih je 11 zdravih. Mladiči naj bi luč sveta ugledali čez šest mesecev.

Tuatare, edini potomci plazilcev, ki so živeli v času dinozavrov pred 225 milijoni let, so ogroženi že od 90. let 19. stoletja. Tuatare zrastejo do največ 80 centimetrov od glave do repa. Na Novi Zelandiji jih po ocenah trenutno živi okoli 50.000.

Beseda tuatara izhaja iz maorščine in pomeni "bodičast hrbet." Po legendi Maorov so tuatare glasniki Whira, boga smrti in katastrof.