Potniki z maskami zapuščajo avtobus v Zagrebu, kjer je največ novih okužb. Foto: EPA
Potniki z maskami zapuščajo avtobus v Zagrebu, kjer je največ novih okužb. Foto: EPA

V Zagrebu so v zadnjih 24 urah ob 399 izvedenih testih potrdili 39 novih okužb. Trenutno je v hrvaški prestolnici 138 aktivno okuženih, je sporočil zagrebški štab civilne zaščite.

16 na novo okuženih naj bi se okužilo v nočnih klubih, dva pa v telovadnici. V Zagrebu je sicer trenutno 838 ljudi v samoizolaciji.

Ena okužba v Istri

V Istri so potrdili eno novo okužbo – gre za osebo, ki je prispela iz Švedske in je bila od srede v samoizolaciji, saj je bila v stiku z osebo, pri kateri so okužbo potrdili pred dvema dnevoma. Obe okuženi osebi sta hospitalizirani v bolnišnici v Pulju.

Nemški turisti uživajo na ladji, zasidrani v pristanišču na Reki. Hrvaška je pred vrhuncem turistične sezone, zato bi utegnilo naraščanje okužb zaostriti položaj. Foto: EPA
Nemški turisti uživajo na ladji, zasidrani v pristanišču na Reki. Hrvaška je pred vrhuncem turistične sezone, zato bi utegnilo naraščanje okužb zaostriti položaj. Foto: EPA

Dve okužbi potrdili tudi na otoku Krk, in sicer eno v Klimnem v občini Dobrinj, drugo pa v Baški. V izolaciji je sedem ljudi, ki so bili v stiku z okuženima.

V Zadru brez novih okužb

Iz zadrske županije medtem poročajo, da niso potrdili novih okužb, v samoizolaciji pa je 221 ljudi. V petek so potrdili eno okužbo, od začetka epidemije pa so v zadrski županiji potrdili 96 okužb, od tega pet pri tujih državljanih.

Na območju splitsko-dalmatinske županije so potrdili sedem novih okužb, izvedli pa so 136 testov. Štirje okuženi so iz Splita, po eden pa iz Otoka, Makarske in Solin. V osiješko-baranjski županiji so potrdili 29 novih okužb, od tega 23 v Đakovu, izvedli pa so 246 testiranj.

Število trenutno obolelih oz. aktivnih primerov je tako na Hrvaškem 368. V samoizolaciji je 2363 ljudi, skupaj pa so jih doslej testirali 76.624, od tega 1187 v zadnjih 24 urah. Od 25. februarja, ko so na Hrvaškem potrdili prvi primer, so skupno našteli 2624 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 107 ljudi.

  • Srbija: 227 okužb, okužena tudi minister in predsednica parlamenta

V Srbiji so v zadnjih 24 urah potrdili 227 novih okužb. Foto: Reuters
V Srbiji so v zadnjih 24 urah potrdili 227 novih okužb. Foto: Reuters

V Srbiji pa so v zadnjih 24 urah potrdili 227 novih okužb. Umrla sta dva bolnika s covidom-19, skupaj doslej 257. V Srbiji v zadnjih dneh vsak dan poročajo o več kot stotih novih okužbah.

Okužbo so potrdili tudi pri obrambnem ministru Aleksandru Vulinu in predsednici parlamenta Maji Gojković. Ta je hospitalizirana, a se počuti dobro.

Vulina so testirali po tem, ko je bil eden izmed državnih sekretarjev na ministrstvu hospitaliziran zaradi covida-19. Test je bil pozitiven, vendar pa Vulin nima simptomov in se počuti dobro, tako da v samoizolaciji še naprej redno opravlja naloge obrambnega ministra.

Srbski zdravstveni minister Zlatibor Lončar je dejal, da država ob morebitnem dodatnem poslabšanju razmer ne bo imela druge izbire, kot da uvede dodatne ukrepe. "Če se nekdo ne drži priporočil, nimamo druge izbire, kot da uvedemo ukrepe, ki bodo izboljšali razmere in zavarovali zdravje in človeška življenja," je povedal.

  • V BiH-u rekordno število novih okužb

V BiH-u so medtem v preteklih 24 urah potrdili 172 okužb s koronavirusom, kar je največ od začetka pandemije. Umrla sta dva bolnika.

Največje dnevno povečanje v Federaciji BiH-a so zaznali v Stolcu blizu Mostarja, kjer so se prav vsi okužili v tovarni za predelavo rib. Skupaj so v Federaciji BiH-a okužbo potrdili pri 1920 ljudeh.

V Republiki Srbski so največ novih okužb našteli v kraju Prijedor, in sicer 10, po več okuženih je tudi v Banjaluki, v Kotor Varošu in Zvorniku. Skupaj so v Republiki Srbski doslej potrdili 2161 okužb, umrlo je 122 ljudi.

V BiH-u imajo po petku, ko so našteli 140 okužb, že drugi dan zapored rekordno število primerov. Krizni štab Federacije BiH-a je zato prebivalce pozval, naj se izogibajo javnim shodom in omejijo gibanje, nasploh pa naj upoštevajo zaščitne ukrepe.

  • Severna Makedonija: 150 novih okužb

V Severni Makedoniji so našteli 150 novih okužb, kar je nekoliko manj kot v petek. Umrlo je devet ljudi. Največ novih primerov so našteli v Skopju, in sicer 93.

Od začetka epidemije so v Severni Makedoniji odkrili 5906 okužb s koronavirusom, skupno je umrlo 277 ljudi. Trenutno je tako v državi 3393 aktivno okuženih, od tega 1931 v Skopju.