Znanstveniki iz inštituta Space Telescope Science v Baltimoru so teleskop usmerili proti zelo 'fotogeničnemu' pojavu dveh galaksij. Foto: Nasa
Znanstveniki iz inštituta Space Telescope Science v Baltimoru so teleskop usmerili proti zelo 'fotogeničnemu' pojavu dveh galaksij. Foto: Nasa

Večja izmed obeh galaksij se imenuje UGC 1810 in na njeno spiralno obliko vpliva gravitacija manjše galaksije UGC 1813, ki je pod njo. Da je nastala takšna barvna fotografija, je teleskop Hubble uporabil filtre, ki omogočajo zaznavanje ultravijoličnih, modrih in rdečih barvnih spektrov.

Omogoča izjemna opazovanja vesolja
Hubble sicer že 21 let omogoča izjemna opazovanja dogajanj v vesolju - med drugim je omogočil tudi do zdaj najgloblji pogled v vesolje. Prav tako pomaga odkrivati nove planete zunaj našega osončja.

Zadnje večje odkritje, do katerega so francoski astronomi prišli s pomočjo Hubbla, je najstarejša galaksija, ki jim jo je uspelo do zdaj zaznati. Astrofiziki opazovalnice v Lyonu Johan Richard so z merjenjem t. i. rdečega premika odkrili galaksijo, ki naj bi nastala le 200 milijonov let po velikem poku. Njihovo odkritje bi tako lahko vplivalo na teorije, kako hitro po nastanku vesolja so se oblikovale prve galaksije.

Leta 2013 ga bodo nadomestili
A življenjska doba Hubblovega teleskopa se počasi izteka, saj naj bi ga z novejšim teleskopom nadomestili leta 2013. Nasa, Kanadska vesoljska agencija in Evropska vesoljska agencija namreč skupaj delajo pri projektu infrardečega vesoljskega daljnogleda Jamesa Webba.