Humar je že lani dokazal, da maščobne celice že same po sebi vsebujejo laserje. Foto: Matjaž Humar, Seok Hjun Jun
Humar je že lani dokazal, da maščobne celice že same po sebi vsebujejo laserje. Foto: Matjaž Humar, Seok Hjun Jun

Mladi znanstvenik je za vizionarski projekt Live and Edible Photonics pridobil naložbo v višini 311.202 evra za obdobje treh let. Zdaj je njegov cilj sestaviti skupino za biointegrirano fotoniko in postaviti laboratorij, ki bo postal eden izmed vodilnih v svetu na tem področju.

Po besedah Humarja bo laboratorij šel korak dlje od biofotonike, ki tradicionalno uporablja umetne vire svetlobe in optične komponente, narejene iz nebiokompatibilnih snovi za proučevanje živih organizmov. Razvili bodo fotonske komponente, kot so na primer laserji, ki bodo v celoti sestavljeni iz biokompatibilnih in živih snovi in ki jih bo mogoče zaužiti ali vgraditi v človeško telo, je dejal.

Biorazgradljivi fotonski senzorji bodo uporabljeni tudi v kombinaciji z optično koherenčno tomografijo (OCT) in bodo omogočali pridobivanje podatkov prek senzorjev globlje v telesu in z večjo ločljivostjo kot doslej.

Preboj s kolegom s Harvarda
Lani je Humarju skupaj s kolegom s harvardske medicinske fakultete v ZDA v človeško celico prvič uspelo vgraditi laser. Hkrati sta pokazala, da maščobne celice v človeškem telesu že same po sebi vsebujejo naravne laserje, ki jih je treba le aktivirati.

Humarjev naslednji cilj je narediti laserje, ki so v celoti narejeni iz živih celic in snovi iz živih organizmov, ki so biokompatibilni ter se v človeškem telesu razgradijo. Trenutno pa z raziskovalci dela tudi na projektu, v okviru katerega bi radi izdelali laserske tatuje. Pri tem bodo namesto barvila v kožo vstavili mikrolaserje, ki bodo služili kot senzorji.