Izstralitev rakete Aditja-L1 iz vesoljskega oporišča v Sriharikoti. Foto: AP
Izstralitev rakete Aditja-L1 iz vesoljskega oporišča v Sriharikoti. Foto: AP

Gre za prvo indijsko opazovalno sončno misijo. Raketo Aditja-L1 so izstrelili zjutraj po srednjeevropskem času. Potovala bo 1,5 milijona kilometrov stran od Zemlje, kar je sicer le en odstotek celotne razdalje med Zemljo in Soncem. Za to pot naj bi potrebovala en mesec.

Sonda je namenjena na kraj, imenovan Lagrangeova točka, na katerem se gravitacijske sile med nebesnimi telesi izničijo, kar pomeni, da bo lahko lebdela v vesolju in krožila okoli Sonca z enako hitrostjo kot Zemlja, s tem pa bo za svoje delovanje potrebovala zelo malo goriva.

Prenos izstrelitve si je prek spletne strani Isra ogledalo skoraj milijon ljudi, na tisoče pa se jih je zbralo tudi v bližini izstrelišča. Raketa je sicer poimenovana po hindujski besedi za Sonce. Isro ni povedal, koliko bo misija stala, vendar je po poročanju indijskih medijev ta vsota okoli 46 milijonov dolarjev.

Vpliv tudi na vreme na Zemlji

Namen misije je preučevati in opazovati Sonce, tudi ko bo skrito med mrki, in izvajati znanstvene študije. Sonda ima namreč na krovu sedem instrumentov, ki bodo izvajali različne meritve. Študije bodo znanstvenikom pomagale razumeti Sončevo aktivnost, kot so sončni vetrovi in sončni izbruhi, ter njihov vpliv na vreme na Zemlji in v bližnjem vesolju. Podatki o teh pojavih naj bi pripomogli tudi k boljši zaščiti komunikacijskih in podnebnih satelitov po vsem svetu.

Pogled na Sonce. Foto: Reuters
Pogled na Sonce. Foto: Reuters

Nekdanji Isrojev znanstvenik Milsvami Anaduraj je za BBC dejal, da Sonce nenehno vpliva na vreme na Zemlji s sevanjem, toploto in tokom delcev ter magnetnimi polji. Hkrati vpliva tudi na vreme v vesolju.

Indijska vesoljska misija naj bi trajala nekaj več kot pet let, s 1475 kilogrami pa je Aditja-L1 lažja od indijske lunarne sonde Čandrajan-3.

Indijski premier Narendra Modi si želi, da bi indijske vesoljske misije igrale večjo vlogo na svetovnem prizorišču, na katerem prevladujejo ZDA in Kitajska. "Z vesoljem želi Modi obnoviti indijski razcvet informacijske tehnologije," je dejal neimenovani vladni uradnik.

Doslej so Sonce preučevale ZDA, Kitajska, Evropska unija in Japonska. Indija je leta 2014 kot prva azijska država v orbito Marsa poslala svoje plovilo. Načrtuje tudi skupno misijo z Japonsko, da bi do leta 2025 na Luno poslala še eno sondo, v naslednjih dveh letih pa namerava plovilo poslati tudi v orbito Venere.