Izstrelitev indijske rakete je potekala brez težav. Foto: EPA
Izstrelitev indijske rakete je potekala brez težav. Foto: EPA

Med Indijci je pomemben dogodek prinesel veliko vzhičenja in izstrelitev robotskega vozila brez posadke iz vesoljskega centra v južni zvezni državi Andra Pradeš je prenašala tudi nacionalna televizija.

Plovilo Čandrajan-1 je plod domače izdelave in bo v orbiti Lune prebilo dve leti, v tem času pa bo opravilo tridimenzionalno kartografiranje celotnega površja Lune. Med drugim bo iskalo tudi vodo in naravna bogastva na Luni. Ena izmed glavnih nalog je odkriti helij 3, izotop, ki je na Zemlji redek, vendar je izredno pomemben za jedrsko fuzijo in bi bil lahko eden izmed dragocenih virov energije v prihodnosti.

Vesoljska tekma z novimi igralci
V Lunini orbiti indijsko vozilo ne bo samo, saj tam že krožita kitajsko in japonsko. Vse večja gneča v vesolju kaže na to, da vesoljsko raziskovanje v 21. stoletju ni več v domeni samo dveh velesil, kot je bilo to primer v prejšnjem stoletju, ampak ambiciozne vesoljske programe razvija vse več držav.

V državi kot je Indija, kjer na stotine milijonov ljudi še vedno živi v hudi revščini, izstrelitev vzbuja tudi pomisleke, saj je vesoljske odprave nikoli niso poceni, čeprav je 79 milijonov dolarjev vreden projekt veliko cenejši, kot so bili podobni projekti Japonske in Kitajske.

G. V.