Napaka ne bo poceni. Foto: EPA
Napaka ne bo poceni. Foto: EPA

Novo generacijo procesorjev Core, ki so jo poimenovali Sandy Bridge, so predstavili januarja na sejmu Consumer Electronics Show v Las Vegasu, konec meseca pa so že objavili, da so našli omenjeno napako. Zaradi te lahko nastanejo težave pri povezavi matične plošče in zunanjih pomnilniških enot (trdi diski, zapisovalniki DVD ...). Intel je moral zato ustaviti dobavo integriranih vezij, obljubil pa je tudi, da bo plačal zamenjavo vseh že narejenih matičnih plošč, poroča Delo.

Sistemski nabor, imenovan cougar point, ima napako v vratih za povezavo s tovrstnimi napravami (vodilo sata), ki povzroči, da se sčasoma razgradijo povezave v integriranem vezju, to pa lahko pomeni slabše delovanje zunanjih pomnilnikov ali popolno izgubo povezave z njimi. Na Intelu pojasnjujejo, da se okvara pojavlja postopoma, najprej kot posamezne napake pri prenosu podatkov, nato pa se začno stopnjevati. Intenzivna uporaba zunanjih pomnilnikov lahko povzroči hitrejše kvarjenje integriranih vezij.

Matične plošče doslej kupilo malo ljudi
Matične plošče z novim naborom naj bi doslej kupilo le malo ljudi. Gre predvsem za računalnike s štirijedrnimi procesorji i5 in i7. Kupci naj bi prve primerke popravljenega sistemskega nabora dobili še ta mesec, toda normalno dobavo bo podjetje doseglo šele aprila.

Poznavalci so prepričani, da bo zastoj pri prodaji novih računalnikov koristil predvsem trgu tabličnih računalnikov, ki ne temeljijo na Intelovih procesorjih.