V Intelu v kratkem obljubljajo nadgradnjo operacijskega sistema Xola. Foto: Intel
V Intelu v kratkem obljubljajo nadgradnjo operacijskega sistema Xola. Foto: Intel

Napravico XOLO X900 bo poganjal Intelov 1,6 gigaherčni procesor Atom, proizvajal pa ga bo indijski proizvajalec Lava. Svojo premiero bo zato doživel prav na indijskem trgu, in sicer 23. aprila, piše BBC. Za distribucijo bo prav tako skrbela Lava, ki se je že povezala z indijskim trgovcem Cromo. Telefon je sicer Intel razvil v sodelovanju z Motorolo in Lenovom.
Telefon je zasnovan tako, da bo porabil čim manj energije (po napovedih proizvajalca naj bi v času mirovanja zdržal kar 14 dni), Intelov procesor pa mu bo omogočal izboljšano večopravilnost. Imel bo tudi fotoaparat z osmimi megatočkami, programsko srce pa bo predstavljal Googlov operacijski sistem Android Gingerbread.
Slednji bo pozneje nadgrajen v naslednjo »androidno« različico Ice Cream Sandwich. Diagonala zaslona bo znašala 4,03 palca oz. 10 centimetrov, predvajal in snemal bo lahko tudi video visoke ločljivosti (1080p), grafični procesor pa bo brnel pri 400 megahercih.
Intel je partnerstvo napovedal januarja v Barceloni, napoved pa je pomembna, saj je Motorola tik pred tem, da jo prevzame Google. Trenutno na trgu procesorjev za pametne mobilne telefone prevladujejo izdelki britanskega ARM-ja in ameriškega Qualcomma, Intel pa si z vstopom na ta izredno hitro rastoči in obetajoči trg želi odrezati svoj kos pogače.