Na fotografiji je zaslon telefona, oseba s prstom ob ikoni za Facebook. Foto: EPA Foto: dostopno
Na fotografiji je zaslon telefona, oseba s prstom ob ikoni za Facebook. Foto: EPA Foto: dostopno

Na hekerskih forumih je bila prosto dostopna zbirka podatkov o 533 milijonih uporabnikov družbenega omrežja Facebook. Med temi podatki je tudi 110.178 telefonskih številk slovenskih uporabnikov. Podatki vsebujejo ime uporabnika, spol, telefonsko številko uporabnika in številko profila na omrežju Facebook, kot kaže, pa tudi datum zajema podatkov o uporabniku.

Kraja na Facebooku: objavljeni tudi podatki več kot 110.000 slovenskih uporabnikov

"Ogromno uporabnikov je evropskih uporabnikov," je sporočil tiskovni predstavnik DPC-ja, ki nadzoruje varovanje osebnih podatkov v Uniji.

Podoben incident že pred leti

DPC je sporočil, da so se na spletu podobne zbirke podatkov leta 2018 in 2019 pojavile zaradi ranljivosti pri funkciji Facebooka za vpogled telefonskih številk. Napako je Facebook popravil spomladi 2018.

Facebook irskega regulatorja ni obvestil o vdoru, ker se je zgodil pred uveljavitvijo evropske uredbe o varstvu podatkov (GDPR) maja 2018.

Zadnje objavljene osebne podatke pa so glede na prve raziskave zajeli ravno leta 2018, dodali pa so še nekaj dodatnih zajemov iz poznejšega obdobja, pojasnjujejo pri DPC-ju.

DPC je v izjavi še sporočil, da Facebook pretekli konec tedna pogovorov z njim ni začel samoiniciativno, pozneje pa jim je sporočil, da mora zadevo temeljito proučiti.

Kaj naj storijo žrtve?

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je ob tem slovenskim uporabnikom svetovala previdnost, saj lahko prejemajo neželena elektronska sporočila in klice, prav tako pa so lahko ti podatki zlorabljeni za dostop do drugih računov uporabnikov, kjer se je treba identificirati z elektronsko pošto ali telefonsko številko.

"Če klicatelja ne prepoznate, se na klic ni priporočljivo odzvati, saj lahko povzroči stroške. Priporočljivo je, da zamenjate gesla do svojih drugih računov, kjer uporabljate svoj elektronski naslov ali telefonsko številko za avtentikacijo in da ste pozorni na morebitne vdore v račune," je še sporočila v izjavi.