Poskusi na primatih so naslednji korak pred poskusi metode na okuženih ljudeh. Foto: EPA
Poskusi na primatih so naslednji korak pred poskusi metode na okuženih ljudeh. Foto: EPA


Po poročanju portala ScienceDaily so raziskovalci ameriških univerz Temple in Pittsburgh odkrili obetajoče novo zdravilo za zdravljenje HIV-a oz. AIDS-a, potem ko jim je z gensko manipulacijo pri poskusnih miših uspelo skoraj povsem odstraniti nevarni virus.

Poskus - v katerem je ekipa razširila svojo prejšnjo študijo, v kateri so poskušali dokazati delovanje njihovega koncepta - so izvedli tako, da so uporabili tri vrste miši, v eno izmed njih pa so vbrizgali tudi določeno mero človeških imunskih celic. V vseh treh živalskih modelih so v genom vseh tkiv vgradili tudi virus HIV.

Z metodo genskega spreminjanja CRISPR/Cas9 pa so nato dezaktivirali virus tako, da se je RNK-izražanje virusnih genov zmanjšalo od 60 do 95 odstotkov, kar pomeni, da se virus ni mogel več razmnoževati.

Metoda je uspešno odstranila virus tudi pri miših, ki so jim vbrizgali človeške celice T, kjer se je skrival latentni virus, ki bi se sicer lahko izognil zaznavi imunskega sistema.

Independent ob tem poroča, da je ekipa opozorila, da učinkovitost sistema dostave genov še vedno predstavlja oviro, vendar je kljub temu pomemben korak naprej k poskusom na ljudeh. Študijo zdaj nameravajo ponoviti na primatih.