Revolucionarno odkritje je omogočila nedavna posodobitev velikega hadronskega trkalnika. Foto: Reuters
Revolucionarno odkritje je omogočila nedavna posodobitev velikega hadronskega trkalnika. Foto: Reuters

Tiskovni predstavnik Evropskega centra za jedrske raziskave (Cern) Guy Wilkinson je pojasnil, da "pentakvark ni običajen delec, saj dokazuje, da se kvarki, torej osnovni in nedeljivi gradniki protonov in nevtronov, združujejo v vzorcu, ki ga kljub 50 letom poskusov doslej še nismo opazili".

Pentakvark je sestavljen iz štirih kvarkov in antikvarka, njegov obstoj pa so dolga leta neuspešno poskušali dokazati. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP se bodo zdaj znanstveniki osredotočili na proučevanje načina povezovanja kvarkov v pentakvark.

Revolucionarno odkritje je omogočila nedavna posodobitev velikega hadronskega trkalnika (LHC), saj je po novem v njem mogoče po besedah znanstvenikov pentakvarke iskati pod številnimi različnimi koti. "To je tako, kot bi v prejšnjih poskusih delce iskali v temi, z LHC-jem pa podnevi in pod več koti," so sporočili iz Cerna, ki ima svoj sedež v Ženevi, veliki trkalnik pa leži v 27 kilometrov dolgem predoru pod zemljo med francoskim departmajem Jura in Ženevskim jezerom.

Obstoj kvarkov je prvič omenjal ameriški znanstvenik in Nobelov nagrajenec za fiziko Murray Gell-Mann v 60. letih prejšnjega stoletja.