Bi odvisnikom pomagalo, če bi se pojavile motnje pri utrjevanju spominov? Foto: EPA
Bi odvisnikom pomagalo, če bi se pojavile motnje pri utrjevanju spominov? Foto: EPA

Različne vrste odvisnosti so povezane z okoljskimi iztočnicami, ki sprožijo željo po uživanju določenih substanc, piše Nature. Te asociacije pa sčasoma postanejo izredno močne in jih je zelo težko prekiniti.
A raziskovalci pod vodstvom znanstvenice Dorit Ron z univerze University of California so ugotovili, da je mogoče z motnjo signalne poti z imenom mTORC1 in posledično z motnjo spominov, ki so npr. vezani na pitje alkohola, zmanjšati možnost, da se bo odvisnik prepustil skušnjavi.
Omenjena pot v možganih namreč nadzira več beljakovin, ki so povezane z učenjem in spominom. Z njeno motnjo pa je znanstvenikom uspelo zmotiti ponovno združevanje že obstoječih spominov v dolgotrajno obliko, potem ko so bili ponovno priklicani. To pa bi lahko pomagalo npr. tudi osebam, ki trpijo za posttravmatsko stresno motnjo.
Poskusov na ljudeh še ne bo
"Ne vemo natančno, s katerim točno določenim spominom se igramo, vemo pa, katera iztočnica ga sproži," je odkritje komentirala soavtorica študije Patricia Janak. Nad odkritjem pa je navdušen Charles O'Brien s centra za preučevanje odvisnosti na pensilvanski univerzi. "V osnovi je odvisnost spomin in lotili so se neposredno tega, kar se dogaja v možganih," je dejal.
Poskus je bil izveden le na podganah in ga avtorji študije ne nameravajo nadaljevati na ljudeh, a je pustil dobre iztočnice, da bi lahko drugi nadaljevali raziskavo uporabe snovi rampacin. Ta je bila uporabljena kot motilec poti mTORC1 in se že uporablja tudi kot imunosupresiv pri presaditvah organov.