V Nasi so navdušeni nad velikim odkritjem. Foto: EPA
V Nasi so navdušeni nad velikim odkritjem. Foto: EPA

Ameriška vesoljska agencija je v okviru misije iskanja vode na Luni na njeno površje poslala izstrelek in sondo. Izstrelek je sprožil silovito eksplozijo in posledično velik oblak prahu, v katerega se je nato podala vesoljska sonda z občutljivimi merilnimi instrumenti, ki je zbirala podatke o ledu na površju.

Čeprav je Nasa obljubljala, da bodo podatki o pojavnosti vode znani že eno uro po eksploziji, je bilo treba na izsledke vseeno čakati nekoliko dlje, vendar je bilo vredno. Nasini znanstveniki so namreč zdaj sporočili, da so v prahu našli točno to, kar so iskali - vodo in to celo v večjih količinah.

Na Luni so že odkrili vodo, vendar so v Nasi upali, da bodo našli večja najdišča tega najbolj ključnega elementa za nastanek življenja. In tega so odkrili prav na delu Lune, kamor že več milijard let ni posijalo Sonce. In če je ta voda stara milijarde let, v sebi skriva podatke o nastanku našega sončnega sistema.

Večje količine vode bodo pomenile tudi pomembno vlogo pri morebitnih človeških misijah še dlje v vesolje, ko naj bi Luna predstavljala vmesno postajo za nadaljnja raziskovanja.

V merilni sondi je bil spektrograf, s pomočjo katerega so analizirali svetlobo, ki je prihajala iz oblaka prahu. Z napravo lahko določijo sestavine vseh snovi na podlagi vpliva na valovno dolžino svetlobe.

"Vzneseni smo," je odkritje komentiral Anthony Colaprete iz Nasinega raziskovalnega centra v Kaliforniji.