Prototip bo proizvajal komaj dovolj električne energije za kavomat. Foto: EPA
Prototip bo proizvajal komaj dovolj električne energije za kavomat. Foto: EPA

Statkraft je v tehnologijo vložil okoli 17,9 milijona evrov, elektrarna pa bo proizvajala čisto električno energijo, ki nastaja ob mešanju sladke in morske vode. Norveška je tako postala prva država na svetu s tovrstno elektrarno.

Statkraft namerava gradnjo prve osmozne elektrarne, namenjene v komercialne namene, začeti v letu 2015. Njena zmogljivost bo 25 megavatov, kar je dovolj za oskrbo 10.000 gospodinjstev.

Kot je dejal prvi mož Statkrafta, podjetja, ki je sicer v državni lasti, Baard Mikkelsen, v družbi verjamejo, da bo osmozna energija postala pomemben del svetovnega energetskega portfelja, saj gre za čisto in okolju prijazno energijo.

Prototip omenjene elektrarne stoji okoli 60 kilometrov južno od Osla, take elektrarne pa se sicer lahko postavijo povsod, kjer se v morje iztekajo reke.

Osmozna energija temelji na naravnem pojavu osmoze, ko sladka voda prodira skozi membrano v slano vodo in tako povzroči tlak, ki ga je mogoče izkoristiti za pogon turbine, ki proizvaja električno energijo.