Guardian je svojo spletno stran ustanovil leta 1999. Foto: MMC RTV SLO
Guardian je svojo spletno stran ustanovil leta 1999. Foto: MMC RTV SLO

Georgina Henry je bila s svojim predavanjem v Ljubljani gostja Mirovnega inštituta, ki je s tem obeležil 20. letnico svojega obstoja in ob tem tudi počastil 190. obletnico Guardiana.

Henryjeva je spregovorila o izzivih, s katerimi se tradicionalni časopisi in novinarji po vsem svetu soočajo zaradi vse večje digitalizacije družbe, pri čemer je po njenem mnenju predvsem pomembna interakcija med novinarji in bralci.

Resnicoljubnost, svobodna misel, iskreno poročanje, pluralnost mišljenj, vera v pravičnost, pravico in še posebej v neodvisnost, odprtost in poštenost, izkoriščanje tehnoloških sprememb so po besedah Henryjeve vrednote, ki so veljale ob nastanku časopisa, in so ostale še vedno vodilna načela tudi ob širitvi Guardiana na splet.

Če si v uredniškem smislu pripravljen vključevati možnosti digitalnega, potem imaš nepremagljivo kombinacijo - dobro novinarstvo, ki sodeluje z osveščenimi, energičnimi, angažiranimi in zvestimi bralci, je prepričana britanska urednica, ki pojasnjuje, da se to vsak dan lahko vidi spletni strani Guardiana v obliki bloganja v živo, ko so izkušnje bralcev bistven del poročanja.

V ta namen je Guardian na spletu pripravil posebne strani, ki uporabnikom omogočajo prosto komentiranje novinarskih zgodb in avtorje tudi opozarjajo na morebitne napake.

Henryjeva je povedala, da vse več njihovih bralcev do novic poleg spleta dostopa prek družabnih omrežij kot sta Facebook in Twitter ter prek pametnih telefonov, zato je pri pripravi novic potrebno upoštevati tudi obliko novice, ki omogoča dostop prek različnih medijev.

Guardian se lahko pohvali z 51 milijoni različnih uporabnikov na svoji spletni strani, poleg širitve v ZDA pa sedaj načrtuje tudi širitev na Bližnji vzhod.