Pred tisočletji so v Kaliforniji kraljevale zveri. Foto: Prirodoslovni muzej Ljubljana
Pred tisočletji so v Kaliforniji kraljevale zveri. Foto: Prirodoslovni muzej Ljubljana


Na izjemno bogata najdišča so naleteli, ko so v muzeju Georgea C. Pagea poleg asfaltnega jezera, kjer so izkopavanja začeli pred stoletjem, začeli graditi garažo, poroča AP. Do zdaj so našli okoli 5,5 milijona kosti, ki pripadajo okoli 600 vrstam, kar je najbogatejša zaloga fosilov iz ledene dobe. In ne gre le za velike sesalce; pomembno sliko življenja v obdobju med 50.000 in 11.000 leti v preteklosti dajejo tudi najdbe fosilov žuželk glodavcev in rastlin.

Dela je še veliko in bi z lahkoto trajalo še prihodnjih 100 let, da bodo izkopali vse primerke. V muzeju ocenjujejo, da morajo katalogizirati še okoli 100.000 primerkov in očistiti še dober milijon.
Tisoče let pred nebotičniki na Wilshire Boluevardu so tod romali veliki sesalci, kot so mamuti, sabljezobi tigri, bizoni, velikanski jaguarji in pravolkovi. Občasno je katera izmed njih padla v katransko past, v kateri je na koncu poginila. Nemočni plen je privabil tudi druge plenilce, ki pa jih je dočakala ista usoda. Ostanki teh zgodb zdaj prihajajo na dan v osrčju ameriške metropole.