Čistila, ki jih uporabljamo doma, lahko vsebujejo tudi nevarne kemikalije. Foto: EPA
Čistila, ki jih uporabljamo doma, lahko vsebujejo tudi nevarne kemikalije. Foto: EPA

V študiji so raziskovalci opozorili na učinke dveh kemikalij – di-n-butil ftalata (DnBP) ter di-izobutil ftalata (DiBP) –, ki se uporabljajo v čistilih za domačo uporabo, na inteligenčni kvocient (IQ) otrok, piše portal ScienceDaily. Tisti, ki so bili pred rojstvom izpostavljeni povečanim ravnem omenjenih kemikalij, so imeli v povprečju šest točk nižji IQ.
V študiji so raziskovalci opazovali 328 žensk iz New Yorka, in njihove otroke, ki so prihajale iz sosesk z nizkimi dohodki. Ocenili so njihovo izpostavljenost štirim ftalatom - DnBP-ju, DiBP-ju, di-2-etilheksil ftalatu in dietil ftalatu – v tretjem trimesečju nosečnosti prek vsebnosti metabolnih ostankov v urinu. Otrokom pa so nato v sedmem letu starosti dali IQ-test.
Preučitev vpliva čistil s skrajno visokimi oz. skrajno nizkimi koncentracijami omenjenih ftalatov je pokazala, da imajo otroci mater, ki so bile izpostavljene 25 odstotkom najvišjih koncentracij DnBP-ja in DiBP-ja, med 6,6 in 7,6 točk nižji IQ kot otroci mater, ki so bile izpostavljene 25 odstotkom najnižjih koncentracij. Pri tem so upoštevali tudi vplive, kot so materin IQ, njena izobrazba in spodbudnost domačega okolja.
Študija je prva te vrste, ki poroča o povezavi med izpostavljenostjo ftalatom v prednatalni fazi in IQ-jem šoloobveznih otrok.