Sonda je opremljena s štirimi infrardečimi kamerami, a bo svojo nalogo lahko izpolnila šele čez šest let. Foto: www.jaxa.jp
Sonda je opremljena s štirimi infrardečimi kamerami, a bo svojo nalogo lahko izpolnila šele čez šest let. Foto: www.jaxa.jp

Japonci so maja izstrelili raketo, ki je v vesolje ponesla posebno sondo Aktasuki, s katero naj bi pridobili kar največ podatkov o spreminjanju vremenskih razmer na Veneri in delovanju ognjenikov. V torek je sonda poskušala vstopiti v Venerino orbito, a je ni dosegla.

Venero bo spret obšla čez šest let
Vodjem odprave je kljub temu uspelo vzpostaviti stik s sondo, ki še deluje in jo gravitacija drži v orbiti Sonca. "Kot kaže, naprave niso poškodovane in tako bomo lahko izstrelitev v Venerino orbito ponovili čez šest let, ko jo bo sonda spet obšla," je dejal Hitoši Soeno iz Japonske vesoljske agencije.

Neuspeh je razočaral znanstvenike po svetu, saj bi s spremljanjem vremenskih vzorcev in podatkov na Veneri lahko pridobili nova spoznanja o spreminjanju podnebja in globalnem segrevanju na Zemlji.

Manj denarja, brez podpore javnosti
Tudi na Japonskem ima odprava zdaj grenak priokus, saj se njihova vesoljska agencija spoprijema s pomanjkanjem sredstev za takšne projekte. Japonska namreč zanje porabi približno 14-krat manj denarja kot ZDA in polovico manj od Evropske unije.

Velike podpore nimajo niti v javnosti, kar so sicer skušali spremeniti s posebno gesto, ko so v sondo "zapakirali" tudi imena in sporočila 200.000 podpornikov misije in jih poslali v vesolje.

V spodnjem videu pa so lahko pogledate majsko izstrelitev rakete s sondo: