kapsulo z vzorci so našli v avstralski puščavi. Foto: EPA
kapsulo z vzorci so našli v avstralski puščavi. Foto: EPA

Delci, ki jih je sonda Hajabusa (japonska beseda za sokola) že junija prinesla na Zemljo, naj bi sicer pomagali pri iskanju odgovorov o procesih nastanka 4,6 milijarde let starega sončnega sistema, znanstveniki pa so bili v dvomih, ali je sondi, ki je imela med svojim sedemletnim potovanjem številne tehnične težave, sploh uspelo "nabrati nezemeljsko snov".

Pristanek leta 2005 in pet let čakanja
Sonda je na asteroidu pristala leta 2005, a so se zaradi težav pri pristanku pojavili dvomi, ali ji je uspelo nabrati vzorce materiala.

Sonda brez posadke, ki so jo izstrelili leta 2003, je ob vstopu v zemljino atmosfero zgorela, pred tem pa ji je uspelo odvreči zapečateno kapsulo z vzorci, ki jih je odvzela po pristanku na asteroidu. Znanstveniki so kapsulo pozneje našli v avstralski puščavi.

Znanstveniki so potrdili, da je 1.500 delcev, ki jih je vsebovala kapsula, nezemeljskega porekla in da izvirajo iz asteroida. Gre za prve delce asteroida, ki so bili kdaj prenešeni na Zemljo, je dejal japonski minister za znanost Jošiaki Takagi, na Japonskem pa so misijo ocenili za velik triumf države.

Nespremenjena snov iz 'začetka' sistema
Po mnenju znanstvenikov naj bi asteroidi vsebovali nespremenjen material iz najzgodnejših dni sončnega sistema, medtem ko so meteoriti, ki padejo na Zemljo, in druga zemeljska snov spremenjeni zaradi delovanja visokega tlaka in temperaturnih sprememb.