Foto: Jaxa
Foto: Jaxa

Sonda za raziskovanje vesolja (SLIM) je uspešno preživela ledeno lunarno noč, ki je trajala dva Zemljina tedna in med katero se temperature spustijo tudi do 130 stopinj Celzija pod ničlo, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Sorodna novica Japonska sonda uspešno pristala na Luni, a ne proizvaja energije

Japonska vesoljska agencija Jaxa navaja, da je sonda ohranila svoje komunikacijske zmožnosti.

Sonda brez posadke je 20. januarja pristala na Luni pod nerodnim kotom, zaradi česar so bile njene sončne celice obrnjene stran od Sonca, sonda pa ni mogla proizvajati energije. Jaxa je za en teden preventivno ugasnila sondo, preden bi ji zmanjkalo baterije, in se odločila počakati na spremembo kota sončne svetlobe.

Ko se je kot spremenil, je sonda konec januarja za dva dni oživela in izvedla znanstvena opazovanja kraterja. Ponovno je ugasnila, ko je nastopila lunarna noč. Agencija je zatem sporočila, da sonda ni bila zasnovana za "ostre lunarne noči", in zato ni vedela, ali se bo ponovno prebudila.

SLIM je pristal blizu Luninega ekvatorja, kjer temperatura opoldne znaša več kot sto stopinj, ponoči pa se spusti na minus 130 stopinj Celzija.

S pristankom sonde na Luni je Japonska po ZDA, Rusiji, Kitajski in Indiji postala peta država na svetu, ki je uspešno izvedla zapleten postopek mehkega pristanka na Zemljinem edinem naravnem satelitu, še piše STA.