Raziskovalno plovilo Cassini je odkrilo 1.500 metrov visoko goro z globokim kraterjem, na pobočju gore pa razlite številne snovi. Foto: Nasa
Raziskovalno plovilo Cassini je odkrilo 1.500 metrov visoko goro z globokim kraterjem, na pobočju gore pa razlite številne snovi. Foto: Nasa

Raziskovalno plovilo Cassini je odkrilo 1.500 metrov visoko goro z globokim kraterjem, na pobočju gore pa razlite številne snovi. Območje, ki so ga poimenovali Vrtnica, je vidno s Cassinijevim radarjem in z infrardečimi inštrumenti. Znanstveniki se zdaj sprašujejo, ali ognjenik deluje in kakšno lavo bi lahko bruhal. Večino materiala na površju Titana predstavljata led in amonijak, ena od snovi, ki se tali ob nizkih temperaturah, je pojasnil Randy Kirk, vodja ekipe, ki upravlja s Cassinijem. Vendar pa je na površju lune tudi veliko organskih snovi, ki bi lahko prišle iz atmosfere, lahko pa tudi iz notranjosti ognjenika.

Titan je idealen za preučevanje
Titan je dolgo veljal za vesoljsko telo, na katerem bi bili lahko ledeni ognjeniki, a jim domnev nikoli do zdaj ni uspelo dokazati, je poročal BBC. Raziskovanje je namreč zaradi Titanovega meglenega ozračja izjemno naporno. Znanstveniki so površino Titana kljub temu raziskovali naprej, saj se je zdel idealen zaradi svojega hladnega ozračja. Na površju namreč je temperatura okoli minus 180 stopinj Celzija.

Kirk in njegova ekipa upajo, da bo najnovejše odkritje tudi najbolj skeptične znanstvenike prepričalo o obstoju ledenega ognjenika na Titanu. Vrtnica leži nekoliko južno od Titanovega ekvatorja v morju peščenih sipin, ki so jih poimenovali Sotra Facula.

Cassinijev radar se je moral najprej prebiti skozi lunine meglice, da je lahko izdelal Titanovo topografijo, kar pomeni, da lahko znanstveniki zdaj izdelajo trirazsežnostni model površja. Infrardeči inštrument lahko pridobi podatke o raznolikosti in sestavi snovi, ki so na površini.

Odkritje odpira nova vprašanja
Jeffery Kargel, planetarni znanstvenik z univerze v Arizoni, ki ni povezan z delovanjem Cassinija, je opozoril, da če je lava bogata z ogljikovim vodikom, bi bile te snovi lahko videti kot mehkejši asfalt, vosek ali polietilen. Kljub pomembnemu odkritju se znanstvenikom postavljajo nova vprašanja. Je Sorta vir metana v Titanovi atmosferi? So ledeni ognjeniki na Titanu še vedno delujoči? Kakšna je sestava ledenih ognjenikov? So ledeni ognjeniki eksplozivni? So ledeni ognjeniki zasuli morebitne dokaze o fosilih ali kemičnih ostankih podzemnega življenja?