Foto:
Foto:

Uporabniku, ki bo nalagal filme, glasbo in druge vsebine, naj bi najprej poslali opozorilo, nato pa bi mu odklopili povezavo. Na Japonskem naj bi, na pobudi štirih najbvečjih ponudnikov internetnih storitev, oblikovali delovno skupino, v kateri bodo predstavniki ponudnikov in lastniki internetnih pravic. Skupina bo oblikovala smernice za nadaljnje ukrepanje.

O podobnih ukrepih razmišljajo tudi v Franciji, ostrejše ukrepe pa je napovedala še Švedska. Švedska sodišča naj bi kmalu dobila pooblastila, s katerimi bi ponudnike spletnih storitev prisilila, da jim posredujejo podatke o osumljenih spletnih izmenjevalcih datotek.

Pirate Bay obiskuje okrog 15 milijonov ljudi
Švedska je dolgo veljala za varno zatočišče spletnega piratstva. Med drugim je na Švedskem doma tudi pribljubljena spletna stran The Pirate Bay, ki velja za enega največjih iskalnikov datotek torrent, preko katerih si lahko uporabniki na svoj računalnik "naložijo" filme, glasbo in druge datoteke. Po nekaterih ocenah jo obiskuje med 10 in 15 miljoni ljudi iz vsega sveta.

Pobuda je prišla s strani švedskih ministric za pravosodje in kulturo, švedska piratska stranka, ki se zavzema za odprto informacijsako družbo, pa je predlog že označila za hud vdor v zasebnost. Internetni ponudniki so s predlogom zadovoljni, ker se bo piratstvo obravnavalo po sodni poti in spletnih ponudnikov ne bo postavljalo v vlogo policista, ki bi moral sam odločati kaj je, in kaj ni zakonito.