Kenguru in emu veljata za simbol Avstralije. Foto: EPA
Kenguru in emu veljata za simbol Avstralije. Foto: EPA

Študija, objavljena v časopisu Conservation Letters, kaže na to, da bi vzreja kengurujev in poraba njihovega mesa namesto goveda in ovc zmanjšala izpuste toplogrednih plinov, saj te živali, tipične za Avstralijo, proizvedejo mnogo manj metana, ki je eden najpomembnejših vzrokov za toplogredne pline.

Govedo in ovce na celini "tam spodaj" so krivci za kar 11 odstotkov emisij na državni ravni. Po drugi strani pa kenguruji proizvedejo precej manj teh izpustov, saj ne sodijo med prežvekovalce. Mikroorganizimi v njihovih želodcih se namreč močno razlikujejo od tistih v želodcih goveda.

Vodja raziskave George Wilson tako predvideva, da bi v Avstraliji povečanje populacije kengurujev na 175 milijonov in hkrati zmanjšanje živine v prihodnjih 12 letih letno raven toplogrednih izpustov znižalo za kar tri odstotke.

Predsednik avstralskega združenja za varstvo živali Pat O'Brien je študijo zavrnil kot neumnost in poudaril, da se je število teh avstralskih ikon v zadnjih desetih letih zaradi suše močno zmanjšalo.