Vodne hlape so odkrili s pomočjo močnega Jupitrovega magnetnega polja. Foto: Nasa/JPL
Vodne hlape so odkrili s pomočjo močnega Jupitrovega magnetnega polja. Foto: Nasa/JPL

Za Evropo so že do zdaj domnevali, da pod svojim zmrznjenim površjem skriva oceane, zaradi česar je že dolgo tarča raziskovalcev, ki iščejo svetove zunaj Zemlje, sposobne vzdrževati življenje, so sporočili z Evropske vesoljske agencije (ESA). Najnovejše odkritje vodnih hlapov pa je prvo tovrstno odkritje.
To Evropo tako utrjuje na položaju najboljše mogoče kandidatke za morebitno poselitev, je dejal Lorenz Roth z inštituta Southwest Research v San Antoniu v Teksasu. Evropa je sicer druga luna v našem sončnem sistemu, za katero vemo, da na njej obstajajo vodni hlapi. Kot prva se je na seznamu leta 2005 znašla Saturnova luna Enkelad.
Samo odkritje je bilo izvedeno že decembra 2012, ko je Hubble zaznal šibko ultravijolično svetlobo na luninem južnem tečaju, ki jo je proizvajal polarni sij (auroro). Slednjega povzroča močno Jupitrovo magnetno polje, zaradi katerega snovni delci dosežejo tako visoke hitrosti, da ob stiku razbijejo vodne molekule, za njimi pa ostanejo vodikovi in kisikovi ioni, ki za seboj puščajo značilne barve v aurori.