Foto: Reuters
Foto: Reuters

5G je naslednji korak v mobilnem internetu, ki omogoča več pasovne širine in večje hitrosti, s tem pa nudi večjo podporo funkcijam, ki temeljijo na umetni inteligenci.

Omrežje 5G bo uporabnikom omogočalo 20-krat večje hitrosti prenosa podatkov, kot je na voljo v obstoječem omrežju 4G. Celoten film si bodo denimo lahko na svoj pametni telefon prenesli v manj kot sekundi.

A pričakovanja so še veliko večja, omrežje 5G naj bi prineslo preboj na področjih, kot so igranje videoiger na telefonih, pametna mesta in samovozeči avtomobili.

Do konca leta že milijon uporabnikov

Južna Koreja bo super hitro omrežje 5G vzpostavila v petek in tako prehitela svoje tekmice Kitajsko, ZDA in Japonsko. V državi z 51 milijoni prebivalcev pričakujejo, da ga bo do konca leta uporabljalo približno milijon ljudi.

Južnokorejski tehnološki velikan Samsung pa je prvo podjetje, ki na trg pošilja globalno dostopen pametni telefon 5G, to sta modela Galaxy S10 in prepogljivi Galaxy Fold.

Omrežje 5G je bilo v zadnjem času deležno veliko pozornosti tudi zato, ker so ZDA trdile, da bo Huawei, eno od podjetij, ki gradi infrastrukturo 5G po vsem svetu, namestilo vohunsko opremo, ki bo kitajski vladi omogočila oprezati za svojimi političnimi in gospodarskimi tekmeci. Huawei obtožbe zavrača.

V ZDA namerava operater Verizon 11. aprila vzpostaviti omrežje 5G v dveh mestih.