Uživanje nikotina in kofeina bi lahko bilo povezano prek genske variacije. Foto: Pixabay
Uživanje nikotina in kofeina bi lahko bilo povezano prek genske variacije. Foto: Pixabay


V raziskavo pivskih in kadilskih navad je bilo vključenih okoli 250.000 ljudi, ki jo je izvedel Marcus Munafò s sodelavci na univerzi v Bristolu, poroča New Scientist. Raziskovalci so pridobili podatke z britanskih, norveških in danskih biobank, ki vsebujejo podatke o genih, prehranskih navadah in življenjskih slogih preiskovancev. Pri tem jih je zanimala prav določena genska variacija, za katero je že bilo pokazano, da povečuje količino kajenja cigaret.

Ekipa je nato odkrila, da so ljudje s to gensko variacijo pili tudi več kave, a le, če so kadili. Posameznik ali posameznica ima lahko nič, eno ali dve kopiji te variacije, vsaka dodatna kopija pa je povezana s približno eno dodatno cigareto na dan. Videti pa je tudi, da poveča vnos kave za 0,15 skodelice na dan. Če torej to ekstrapoliramo, bi količina 10 dodatnih cigaret glede na drugo osebo na dan pomenila dodatne 1,5 skodelice na dan, pojasnjuje Munafò. A takšna ekstrapolacija bi bila precej nezanesljiva, saj je količina nikotina odvisna od tipa cigaret in načina, kako jo nekdo pokadi, dodaja.

"Obstaja verjetnost, da nikotin pospeši razgradnjo kofeina. Če to drži, bi kadilci potrebovali večje količine kofeina, da dosežejo isti učinek," dodaja Munafò, ki dopušča, da sta kofein in nikotin povezana tudi skozi moč navade.

Se bo pa zdaj njegova ekipa osredotočila na preiskavo morebitne povezave med kofeinom in nikotinom in tega, ali morda ta vpliva na stopnjo težavnosti odvajanja od kajenja. Npr. če nekdo preneha kaditi, a nadaljuje pitje kave, bi lahko izkusil neprijetne stranske učinke in zato težje opustil škodljivo razvado.