Kajenje ima skoraj takojšnje posledice, ugotavlja ameriška raziskava. Foto: Reuters
Kajenje ima skoraj takojšnje posledice, ugotavlja ameriška raziskava. Foto: Reuters

Raziskava v ZDA, objavljena v Chemichal Research in Toxicology (Kemično raziskovanje v toksikologiji), je po mnenju znanstvenikov, ki so sodelovali v raziskavi in omenjeno dognali, opozorilo ljudem, ki razmišljajo o kajenju.

Posledice (dolgotrajnega) kajenja, kot so bolezni srca in različne vrste raka, so dobro znane, ameriška študija pa kaže, da škoda na telesu začne nastajati že po tem, ko je pokajena prva cigareta, poroča BBC.

Raziskovalci so opazovali ravni kemikalij policiklični aromatski ogljikovodiki (PAH) pri 12 pacientih po kajenju. PAH so dodali cigaretam, ki jih je telo nato spremenilo v drugo kemikalijo, ki škoduje DNK-ju in je povezana s pojavom rakavih obolenj. Raziskava je pokazala, da je proces pretvorbe kemikalije potekal od 15 do 30 minut po pokajeni cigareti.

"Skoraj vsi vemo, da lahko kajenje povzroči pljučnega raka. Grozljivo spoznanje te raziskave je, da se ta proces začne zelo zgodaj – ne v 30 letih, temveč v 30 minutah po eni sami cigareti vsakega subjekta raziskave," je povzel študijo Martin Dockrell, direktor organizacije Ash, ki se bojuje proti kajenju.