Foto:
Foto:
Morda bodo ljudje v prihodnosti naselili tudi rdeči planet.

Nasini znanstveniki iz raziskovalnega središča Ames menijo, da bi sintetizirani plini na osnovi fluora na Marsu lahko istočasno izzvali globalno segrevanje in nastanek atmosfere.

Trenutno so pogoji za življenje na Marsu precej negostoljubni, saj pade temperatura ponoči v bližini polov na več kot 120 stopinj Celzija pod ničlo. Atmosferski pritisk je manjši kot na Zemlji, atmosfera je tanjša, pa tudi gravitacija je manjša. Da bi ustvarili pogoje, potrebne za nastanek življenja, so znanstveniki predlagali proces teraformiranja, s katerim bi naredili planet, bolj podoben Zemlji.

Mars ima tanko atmosfero
Če bi dodajali fluor v atmosfero rdečega planeta, dokler ta ne bi postala izredno gosta, bi nastal učinek tople grede, kar bi pripeljalo do tega, da bi se začel led na obeh polih topiti, s topljenjem bi se sproščal ogljikov dioksid (CO2). Dodatni
CO2, prav tako toplogredni plin, bi pripomogel k dodatnemu ogrevanju in topljenju ledu.

Vse to bi povzročilo, da bi se začela Marsova atmosfera debeliti, povečal bi se tudi atmosferski pritisk. Seveda ni vse tako enostavno, saj obstaja težava. Količina plinov, ki bi privedla do globalnega segrevanja na Marsu, ustreza 25.700 letnim proizvodnjam plinov na osnovi fluora in ogljikovega dioksida na Zemlji. Alternativni predlog pri procesu ogrevanja Marsa vključuje tudi vlaženje prahu na polih. Prah namreč absorbira sončno svetlobo. Lahko pa bi v orbito postavili ogromna ogledala , s katerimi bi poskusili stopiti polarni led. Študija, ki so jo izvedli znanstveniki v Amesu, je pokazala, da je od vseh treh predlogov najboljši prvi, to je dodajanje plinov.

Mnenja znanstvenikov se zelo razlikujejo
Voditeljica študije Margarita Marinova je dejala, da bo ustvarjanje življenja na Marsu in preučevanje njegovega razvoja pripomoglo pri preučevanju evolucije in možnosti živih bitij, da se prilagodijo in razmnožujejo na drugih planetih. Sicer pa je teraformiranje naletelo na veliko kritik, v katerih predvsem poudarjajo etični vidik spreminjanja drugega planeta.

Kot je dejal profesor Andrew Coates iz londonskega University Collegea, je ogrevanje atmosfere mogoče izvesti, a mu celotna ideja ni všeč in je ne bi zagovarjal. Dodal je, da je to višek vesoljskega vandalizma vse do trenutka, ko bomo stoodstotno razumeli pogoje življenja na Marsu in se prepričali, da tam resnično ni ničesar.

Predsednik Mars Societyja Robert Zubrin je dodal, da ta študija enostavno prikazuje, da je Mars moč ogreti tudi tako. To pa so ideje 20. stoletja o tem, kako rešiti težave, ki bodo nastale konec 21. in v začetku 22. stoletja.