Spanje se loči na REM-fazo in neREM-fazo. Foto: EPA
Spanje se loči na REM-fazo in neREM-fazo. Foto: EPA

Ta vprašanja so se v ZDA znova pojavila pred dnevi, ko je zdravnik na sojenju v primeru smrti kralja popa Michaela Jacksona dejal, da glasbenik pred smrtjo 60 dni ni imel pravega spanca. Zvezdnik je namreč dva meseca dobival nočne injekcije propofola, s katerimi so skušali pozdraviti njegovo nespečnost, hkrati pa ga spraviti v boljšo kondicijo za niz napovedanih koncertov, s katerimi se je želel vrniti na glasbeno sceno.

A čeprav je propofol Jacksonu dal občutek, da se je zbudil spočit, ga je ta sestavina vsako noč pahnila le v umetno dremanje, je dejal specialist za spanje Charles Czeisler. Propofol namreč po njegovem mnenju zatre fazo spanja, ki se imenuje REM (v angleškem jeziku: Rapid Eyes Movement - hitro premikanje oči). V tej fazi spanja so mišice najmanj aktivne, bitje srca je hitrejše, spremeni se dihanje, lahko se pojavijo posamezni kratki premori v dihanju. V fazi REM je človeka najtežje prebuditi, v tem spanju tudi največ sanjamo.

Czeisler je zato na pričanju dejal, da bi Jacksona, če ni umrl zaradi predoziranja s pomirjevali, počasi ubilo pomanjkanje REM-spanca. "To je podobno, kot če bi namesto večerje vsak večer zaužili celulozne pilule. Vaš želodec bi bil poln in lakote ne bi občutili, a dobili ne bi nobenih kalorij in tako ne bi zadovoljili potrebe organizma po hrani."

Nespečnost lahko vodi v bolezen
Znane so študije, da je pomanjkanje spanja na dolgi rok povezano s prekomerno telesno težo in pojavom kroničnih bolezni, kot sta diabetes in rak na dojkah, a vsi strokovnjaki se ne strinjajo o dejanskem vplivu REM-faze na zdravje.

Dejstvo je namreč, da še nihče ni umrl izključno zaradi pomanjkanja spanja, etično sporne pa so tudi tovrstne raziskave v laboratoriju. Lani je tako neki 26-letni Kitajec, ki je skušal v živo spremljati vse tekme evropskega nogometnega prvenstva, umrl, potem ko očesa ni zatisnil skoraj 11 dni. Ves ta čas pa je pil alkohol in kadil, tako da ni mogoče povezati smrti izključno z nespečnostjo.