Videi so na YouTubu, dokler jih uporabniki ne prijavijo, YouTube pa jih nato preveri. Foto: YouTube
Videi so na YouTubu, dokler jih uporabniki ne prijavijo, YouTube pa jih nato preveri. Foto: YouTube
Spletna stran skupine Blood & Honour. Foto: Posnetek uradne strani
Stran skupine Combat 18. Foto: Posnetek uradne strani

Z objavljanjem videov na YouTubu se skrajne skupine, kot sta Blood & Honour in Combat 18, okoriščajo s samodejnim dodajanjem oglasov njihovim videom. Sporazumi o deljenju prihodkov pod Googlovim programom Adsense omogočajo uporabnikom YouTuba, da objavljajo videe brez avtorskih pravic, s tem pa pridobivajo koristi od oglasov, ki se pojavijo v vrstici desno od videov, poroča Guardian.
Določen delež prihodkov od oglasov dobi lastnik videa in skupine skrajnežev uporabljajo ta vidik Googlovega poslovnega modela za zbiranje sredstev. Ko je bil Google opozorjen na to, je videe sicer izbrisal, ne kaže pa, da je vgradil kako zaščito, da bi preprečil ponovitev.
Videi, naloženi na neonacistične kanale, so pogosto namenjeni zbiranju podpore s podžiganjem sovraštva proti manjšinam in etničnim skupinam, kljub jasnim pravilom YouTuba: "Ne dovoljujemo sovražnega govora (govora, ki napada ali ponižuje skupino na podlagi rasnega ali etničnega porekla, veroizpovedi, invalidnosti, spola, starosti, veteranskega statusa in spolne usmerjenosti)."
Zanašanje na uporabnike
Po Googlovih besedah količina naloženih videov (za 60 ur vsako minuto) pomeni, da je vsak dan na stran naloženih za skoraj 10 let vsebin. Vsebine ne preverjajo, ampak se zanašajo na uporabnike, da bodo neprimerne videe prijavili. "Pravila YouTuba prepovedujejo sovražni govor in naše uporabnike spodbujamo, da prijavijo material, za katerega menijo, da ta pravila krši," je povedal Googlov predstavnik. "Vse prijavljene videe hitro pregledamo in nemudoma odstranimo material, ki krši naša pravila."

Za sporne videe z oglasi velja ista politika odstranitve, ko jih uporabniki enkrat prijavijo. A člani oziroma simpatizerji skupine Combat 18, ki si video ogledajo, vsebine pač ne bodo prijavili, tako da bi večkratni ogledi lahko skupini pomagali. Če se avtorsko nezaščiteni videi izkažejo za priljubljene, uporabnik dobi vabilo za pridružitev Googlovemu partnerskemu programu. YouTubove kanale se uporabljajo za objavo povezav do ekstremističnih gradiv in neonacističnih spletnih strani, kjer lahko uporabnik dostopa do forumov in literature.

Povezava do skrajnih strani
Med temi povezavami so "the Turner Diaries", povezani z vrsto sovražnih zločinov, kot je bil napad v Oklahoma Cityju leta 1995, in dnevniki Kevina Harphama, zagovornika bele nadvlade, obsojenega na 32-letno zaporno kazen zaradi podtaknjene bombe na paradi v čast Martina Luthra Kinga mlajšega. Nemška policija preiskuje tudi YouTubov račun enega izmed pripadnikov Nacionalnega socialističnega podzemlja, aretiranega zaradi umorov 10 turških priseljencev.
Tudi David Copeland, bombaš iz Londona, in norveški skrajnež Anders Breivik sta ideje črpala iz spletnih skupnosti, kjer sta dobivala tudi podporo.
Robert Levine, nekdanji urednik revije Billboard, ki piše o tehnologiji avtorskih pravic, pravi, da gre za moralni problem: "Pogledal sem te videe. Gre za zelo srhljive stvari. Kot Google na splošno tudi YouTube skriva svojo korporativno neodgovornost za svobodo govora. A na trenutke se zdi, da ga bolj zanima lastna svoboda prodaje oglasov."