Slovenske prodajne police v 90 odstotkih polnijo LCD-televizorji, preostalih deset odstotkov pa je plazemskih zaslonov. Foto: EPA
Slovenske prodajne police v 90 odstotkih polnijo LCD-televizorji, preostalih deset odstotkov pa je plazemskih zaslonov. Foto: EPA
Televizor
Proizvajalci televizorjev predvsem v drugi polovici leta pričakujejo povečano prodajo televizorjev. Foto: EPA

Znano je, da bo analogni TV-signal ugasnil 1. decembra 2010, medijske hiše pa bodo od takrat svoje programe oddajale zgolj v digitalnem signalu. V digitalnem signalu poleg vseh petih TV-programov RTV Slovenija (TV SLO 1, 2, 3, Koper in Maribor) oddajajo tudi že Pop TV, A kanal, TV 3, Pika, Vaš kanal, Primorka in RTS.

Več o prehodu na digitalno televizijo si lahko preberete tukaj.

Če spremljate televizijo prek antene, boste potrebovali dekodirno napravo
Naj ob tem spomnimo, da za dve tretjini gledalcev, ki televizijo spremljajo prek kabelskega ali satelitskega omrežja ali prek spleta, prehod na digitalni signal ne bo prinesel nikakršnih sprememb. Spremembe bodo doživeli le tisti, ki televizijski signal sprejemajo prek sobnih ali hišnih anten.

Ti bodo morali do 1. decembra kupiti dekodirno napravo ali televizijski sprejemnik, ki podpira digitalni signal (z oznako DVB-T in MPEG-4 - ta pomeni način kodiranja, ki ga je izbrala Slovenija). Državna strategija za prehod iz analogne v digitalno radiodifuzijo, ki jo je vlada sprejela februarja 2009, predvideva sofinanciranje nakupa sprejemnikov za digitalno radiodifuzijo za socialno ogrožene prebivalce. Na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo so pred kratkim dejali, da bodo spremljali izvajanje prehoda na digitalno televizijo tudi z vidika zagotavljanja teh storitev socialno ogroženim uporabnikom in ukrepali, če bodo ugotovili neenakopravno zagotovitev storitev.

Lani v Sloveniji prodanih okoli 110.000 televizorjev
Proizvajalci televizorjev predvsem v drugi polovici leta v Sloveniji pričakujejo povečano prodajo televizorjev, vpliv prehoda na digitalni signal pa je viden že zdaj. Opažajo, da že dalj časa poteka proces zamenjave običajnih CRT-televizorjev z LCD-televizorji, za kar je krivo uveljavljanje novih tehnologij in funkcij (na primer visoka ločljivost slike - HD), pa tudi veliki športni dogodki. Ocenjujejo sicer, da je v Sloveniji še okoli 700.000 CRT-televizorjev, ki so s prodajnih polic tako rekoč že izginili. Okoli 90-odstotni delež na prodajnih policah tako zasedajo LCD-televizorji, preostalih deset odstotkov pa je plazemskih zaslonov. Lani je bilo v Sloveniji prodanih okoli 110.000 televizorjev.