Odločitve mednarodne konference v Dubaju bodo lahko vplivale na odločitve, poslovne procese in tehnične standarde telekomov po vsem svetu. Foto: BoBo
Odločitve mednarodne konference v Dubaju bodo lahko vplivale na odločitve, poslovne procese in tehnične standarde telekomov po vsem svetu. Foto: BoBo

Nadzor nad osnovnimi standardi in sistemom domen svetovnega spleta trenutno (in že dolgo) izvaja več teles in organizacij Združenih držav Amerike. Ena izmed njih je denimo Icann, ki je pred kratkim izvedel sporen razpis za povsem nove končnice spletnih strani.
Takšna ureditev sega v daljno leto 1988, ko so na mednarodni konferenci države sveta sprejele pogodbo - Mednarodno telekomunikacijsko regulativo (ITR) - in jo kljub izjemnim spremembam na področju digitalnega do danes še niso spremenile. ITR je sporazum, ki med drugim ureja pretok spletnega prometa med različnimi omrežji in način zaračunavanja tarif med omrežji različnih držav.
Sporazum se utegne zelo kmalu spremeniti
Predstavniki držav sveta bodo naslednjič staknili glave na to temo na Svetovni konferenci o telekomunikacijah, ki bo decembra letos v Dubaju. Države že vlagajo svoje predloge in intenzivno lobirajo za podporo. Vse bolj se oblikuje nekakšna koalicija proti ZDA in njihovemu nadzoru. Toda brez soglasja ZDA se ne more zgoditi (skoraj) nič.
Konferenco organizira ITU, agencija pod okriljem Organizacije Združenih narodov (OZN), ki tudi zbira predloge držav. Ker ne ITU ne države same svojih predlogov niso dolžni razkriti, se o njih pojavlja veliko ugibanj in domnev.
ZDA skrbita birokratizacija in okorelost
Nekatere države so kljub temu že javno objavile svoja stališča, odposlanec ZDA za konferenco Terry Kramer je sporočil svoje dvome in skrbi. Njega in njegovo državo skrbi predvsem možnost okorelosti, zbirokratiziranosti v dodatni regulaciji telekomov in spleta. "ZDA verjamejo, da obstoječi sistem institucij z več delničarji, ki obsega tako industrijo kot civilno družbo, deluje dobro ter bo še naprej zagotavljal zdravo rast spleta in vseh njegovih pozitivnih lastnosti," je zapisal. Še posebej svetovni splet je velik, živ organizem, ki potrebuje zelo hitro odzivnost, dodaja.
Rusija: Vajeti naj prevzame ITU
Rusija svojega predloga sicer ni objavila, so pa nekateri dokumenti pricurljali v javnost po drugih poteh. Zavzema se za prenos večine pristojnosti Icanna na OZN-jev ITU. Kot poroča BBC, je že leto prej Vladimir Putin javno pozval celo k popolnemu prenosu, to stališče pa sta podprli Kitajska in Indija.
A kot rečeno, brez blagoslova ZDA se to ne more zgoditi, saj so v sami organizaciji ITU jasno napovedali, da brez popolnega soglasja ne bo sprememb pogodbe. BBC-jev strokovnjak je po drugi strani v blogu napovedal, da se utegnejo ZDA pod mednarodnim pritiskom omehčati in sprejeti kompromisno rešitev.