CO2, ki pride iz izpustov bo mogoče zajeti in ga pretvoriti v veliko bolj uporaben metanol. Foto: BoBo
CO2, ki pride iz izpustov bo mogoče zajeti in ga pretvoriti v veliko bolj uporaben metanol. Foto: BoBo

Z inštituta (KI) so sporočili, da gre za največji projekt v njegovi zgodovini, pri katerem bodo sodelovali osem mednarodnih partnerskih raziskovalnih ekip, med njimi tudi industrijski velikan Mitsubishi Hitachi Power Systems, in ena podizvajalska skupina.
Glavni cilj štiriletnega projekta bo sintezni obrat za proizvodnjo metanola iz ogljikovega dioksida z eno tono dnevne zmogljivosti. Z njim bo mogoče zajeti izpuste ogljikovega dioksida in ga s pomočjo porabe presežne električne energije spremeniti v industrijsko zelo uporaben metanol.

Na slovenski strani bo sodelovalo deset raziskovalcev pod vodstvom Blaža Likozarja ter Janeza Levca in Andreja Poharja. Po besedah Likozarja gre pri projektu za novo tehnologijo, s katero "se premikamo po robu energetske učinkovitosti ".

"Tehnologija bi lahko bila tudi rešitev za slovenske energetske težave, če bi to le hoteli. Mnogokrat lahko v znanosti s tehnologijami, ki jih imamo, ponudimo rešitve, ampak te rešitve mora nekdo želeti. Konkretno v tem primeru je bilo veliko lažje pridobiti v konzorcij podjetij iz tujine, ki so imela večji interes in so ga tudi jasno izkazala – največji industrijski partner bo projekt podprl s tremi milijoni zasebnega kapitala," pa je še povedal Janko Jamnik, direktor Kemijskega inštituta.