Naloga Keplerjevega teleskopa, ki je bil iz Capa Canaverela izstreljen marca 2009, je bila iskanje ustreznih planetov, katerih oddaljenost od zvezd bi omogočala življenje. V tem času mu je po navedbah Nase uspelo potrditi obstoj 132 planetov zunaj našega Osončja. Foto: Reuters
Naloga Keplerjevega teleskopa, ki je bil iz Capa Canaverela izstreljen marca 2009, je bila iskanje ustreznih planetov, katerih oddaljenost od zvezd bi omogočala življenje. V tem času mu je po navedbah Nase uspelo potrditi obstoj 132 planetov zunaj našega Osončja. Foto: Reuters
Keplerjev teleskop
Novembra lani je Kepler sicer že izpolnil načrtovani čas obratovanja, a je Nasa vseeno upala, da bo teleskop deloval še nekaj let. Toda poškodbe koles so bile prehude. Foto: EPA

Teleskop namreč usmerjajo štiri kolesa, toda eno izmed koles je odpovedalo že lani. Kepler sicer lahko pravilno deluje le s tremi delujočimi kolesi, a maja letos se je pokvarilo še eno.

Strokovnjaki ameriške vesoljske agencije so si vse do zdaj prizadevali, da bi našli način, kako ga popraviti, a pred dnevi so sporočili, da jim to ni uspelo, poroča BBC.

"Kolesa so tako poškodovana, da ne morejo teleskopa obdržati pri miru dovolj časa," je na novinarski konferenci sporočil Charles Sobeck, eden izmed vodij projekta Kepler. Teleskop pa bi moral biti, medtem ko zre proti zvezdam in išče nove planete, seveda popolnoma pri miru.

Iskal je planete, primerne za življenje
Naloga Keplerjevega teleskopa, ki je bil iz Capa Canaverela izstreljen marca 2009, je bila namreč iskanje ustreznih planetov, katerih oddaljenost od zvezd bi omogočala življenje. Morebitne planete je iskal tako, da je opazoval svetlobo zvezd in izmeril, kako se ta zmanjša, ko okrog nje zaokroži planet, nato pa so te podatke računalniško pregledali.

Doslej je po navedbah Nase potrdil že 132 planetov zunaj našega Osončja, med njimi tudi dva, ki bi bila po mnenju znanstvenikov lahko primerna za življenje, opazil pa je tudi več kot 2.700 morebitnih planetov.

Novembra lani je Kepler že izpolnil načrtovani čas obratovanja, a je Nasa vseeno upala, da bo teleskop deloval še nekaj let.

Nove naloge za Keplerja - da ali ne?
A upanje, da bo Kepler lahko še naprej dajal svoj prispevek k znanosti, še vedno tli - eden izmed predlogov je namreč tudi ta, da bi ga spremenili v opazovalnico za asteroide, komete in eksplozije zvezd.

Toda pri Nasi pravijo, da morajo še razmisliti, koliko sredstev so pripravljeni še nameniti za Keplerja, za katerega delovanje so doslej namenili že več kot 600 milijonov dolarjev.

"V dobi omejenih sredstev za nadaljevanje operacij, ki so že izpolnile pričakovani minimum, se bomo morali dobro posvetovati, da se bomo odločili, ali naj poškodovanemu dvokolesnemu Keplerju sploh še namenimo kakšno nalogo ali naj se raje osredotočimo na druge Nasine misije, ki že potekajo ali pa jih še načrtujemo," je povedal Nasin astrofizik Paul Hertz.