Podobna navigacijska sistema razvijajo tudi v Evropi, kjer so ga poimenovali Galileo (na sliki), in v Rusiji (Glonas). Foto: EPA
Podobna navigacijska sistema razvijajo tudi v Evropi, kjer so ga poimenovali Galileo (na sliki), in v Rusiji (Glonas). Foto: EPA

Navigacijske storitve so za zdaj na voljo le na območju Kitajske z bližnjo okolico, v prihodnjem letu pa naj bi sistem pokrival že večino azijsko-pacifiške regije, je poročala kitajska tiskovna agencija Šinhua.

Svoj sistem namesto ameriškega
Kitajska je svoj sistem satelitske navigacije začela postavljati leta 2000, da bi se lahko v določenem trenutku odpovedala ameriškemu sistemu GPS, zdaj vodilnemu tovrstnemu sistemu na svetu.

Podobne sisteme razvijajo tudi v Evropi (Galileo) in v Rusiji (Glonas).

Prvi satelit je bil v vesolje izstreljen leta 2007
Doslej se je pričakovalo, da bo kitajski Compass svoje storitve na svetovni ravni začel ponujati do leta 2020. Vendar pa se očitno to lahko zgodi že prej, saj so storitve sistema Compass že na voljo v omejenem obsegu.

Prvi satelit za sistem Compass so izstrelili v vesolje aprila 2007, potem ko so že predtem v orbito poslali štiri preizkusne satelite. Za zdaj uradno ni znano, koliko satelitov trenutno deluje v sistemu Compass. V prihodnjem letu naj bi se obstoječim satelitom pridružilo še šest, na koncu pa naj bi sistem imel 35 satelitov, razvitih s kitajsko tehnologijo.