Kitajska ogromno vlaga v raziskave in razvoj. Foto: EPA
Kitajska ogromno vlaga v raziskave in razvoj. Foto: EPA

Britanska kraljeva akademija Royal Society je objavila poročilo z naslovom "Znanje, mreženje in države: globalno znanstveno sodelovanje v 21. stoletju", kjer je zapisala, da se je Kitajska povzpela na drugo mesto po številu objav v mednarodnih znanstvenih revijah. Pred njo so samo še ZDA. Prvotne ocene so predvidevale, da bo Kitajska ZDA prehitela nekje do leta 2020, a tokratno poročilo napoveduje, da naj bi se to zgodilo že leta 2013.

ZDA tako še naprej ohranjajo vodilni položaj, vendar se je delež njihovih objav zmanjšal s 26,4 na 21,2 odstotka. Kitajska se je s šestega mesta v obdobju 1999-2003 (4,4 odstotka) povzpela na drugo mesto v obdobju 2004-2008, na tretjem mestu pa je Japonska. Na seznamu med prvimi desetimi še vedno prednjačijo zahodne države, a njihov delež objavljenih znanstvenih člankov upada, medtem ko delež objavljenih člankov Kitajske, Brazilije in Indije narašča. Na seznamu se vzpenjata tudi Iran in Turčija.

Kitajska povečala vlaganja v raziskave in razvoj
Kitajska je močno povečala vlaganja v raziskave in razvoj. Od leta 1999 je povečevala sredstva za 20 odstotkov letno, tako da ta danes znašajo več kot sto milijard dolarjev na leto. Leta 2007 je Kitajska za raziskave in razvoj namenila že 1,44 odstotka bruto domačega proizvoda. Kitajska vsako leto dobi tudi veliko število novih znanstvenikov in inženirjev. Leta 2006 je tako kitajske univerze zapustilo 1,5 milijona diplomantov.

"Znanstveni svet se spreminja in pojavljajo se novi igralci," je komentiral Chris Llewellyn Smith z akademije Royal Society, ki je povedal, da ni presenečen nad vzponom Kitajske, saj so njeni vložki v raziskave in razvoj ogromni.