Foto: Reuters
Foto: Reuters

Po poročanju kitajskih medijev se je podmornica s tremi raziskovalci na krovu potopila več kot 10.000 metrov globoko v podvodni jarek na zahodu Tihega oceana.

Videoposnetki, ki jih je ta teden posnela in posredovala globokomorska kamera, prikazujejo, kako se je zeleno-bela kitajska podmornica premikala skozi temno vodo, obdano z oblaki usedlin, in se nato počasi dotaknila morskega dna.

Doslej je le peščica ljudi obiskala dno Marianskega jarka, ki je v obliki polmeseca in je dolg več kot 2550 kilometrov. Največja izmerjena globina jarka je 10.984 metrov pod gladino morja, po nekaterih meritvah, ki potem niso bile potrjene, pa celo 11.034 metrov. Če bi na dno postavili najvišjo goro sveta Everest, ki meri 8848 metrov, bi jo še vedno prekrivalo za dva kilometra morja.

V jarku tudi James Cameron

Prvi raziskovalci so v kratki odpravi jarek dosegli leta 1960. Naslednja misija je bila šele leta 2012, ko je jarek v samostojnem potopu obiskal hollywoodski režiser James Cameron. Jarek je takrat opisal kot "zapuščeno in tuje okolje".

Podmornica Fendouzhe, ki je v zadnjih dneh opravila več potopov, je na začetku tega meseca postavila državni rekord na 10.909 metrih za potop s posadko, ko je dosegla najglobljo znano točko Marianskega jarka, poimenovano Challenger Deep. To je le nekaj manj od svetovnega rekorda 10.927 metrov, ki ga je leta 2019 postavil ameriški raziskovalec Victor Vescovo.