Izstrelitev rakete Dolgi pohod 11 s premične ploščadi v Rumenem morju 5. junija 2019. Foto: Reuters/China Daily CDIC
Izstrelitev rakete Dolgi pohod 11 s premične ploščadi v Rumenem morju 5. junija 2019. Foto: Reuters/China Daily CDIC

Izstrelitev je potekala z ladje v Rumenem morju malo po poldnevu po krajevnem času. Raketa je v vesolje ponesla sedem satelitov – dva za znanstvene poskuse in pet komercialnih, so sporočili z Nacionalne vesoljske administracije Kitajske.

Kitajska tiskovna agencija Šinhua poudarja več prednosti izstrelitev raket z morja. Bolj kot je kraj izstrelitve blizu ekvatorju, hitreje raketa pridobi hitrost in zato potrebuje manj goriva, pojasnjuje. Manjša je tudi verjetnost, da bi odpadli deli rakete koga poškodovali.

Izstrelitve raket z morja so tako cenejše in bolj konkurenčne, Kitajska pa s tem odgovarja tudi na vse večje povpraševanje po satelitih z manjšim nagibnim kotom, ki imajo orbito blizu ekvatorju. Po poročanju agencije Šinhua naj bi Kitajska izstrelitve z morja ponudila tudi drugim državam.

Raketa Dolgi pohod 11 je edina raketa na trdo gorivo v novi generaciji kitajskih nosilnih raket. 20 metrov visoko in 58 ton težko raketo uporabljajo predvsem za manjše satelite, v vesolje pa jih lahko ponese več naenkrat.

Gre za nov pomemben korak za kitajski vesoljski program, za katerega Peking namenja milijarde. Na začetku leta je na temni strani Lune pristala robotska sonda, ki jo je Kitajska izstrelila v vesolje decembra lani. Peking namerava imeti poleg tega do leta 2022 svojo vesoljsko postajo s posadko in nekoč tudi poslati ljudi na Luno.