Prva izstrelitev Dolgega pohoda 5. Foto: Šinhua
Prva izstrelitev Dolgega pohoda 5. Foto: Šinhua

Dolgi pohod 5, ki lahko v nizko zemeljsko orbito ponese do 25 ton. To je nov korak v ambicioznem vesoljskem programu Kitajske.
Kitajsko raketo, ki so jo zgradili v novem izstrelitvenem centru Venčang na tropskem otoku Hajnan, so izstrelili ob 16.43 po krajevnem času, je poročala kitajska tiskovna agencija Šinhua.

Dele rakete so na otok pripeljali z ladjo, saj so bili pretežki, da bi jih naložili na vlak.

Model rakete bodo Kitajci uporabili za gradnjo kitajske stalne vesoljske postaje in za misije na Luno ter Mars, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajski vesoljski program je imel precej težav in zamuja več let. Številna testiranja raket na skrivnih lokacijah blizu Pekinga so bila neuspešna, poroča časopis South China Morning Post, ki se sklicuje na uradne vire.

Kitajska je aprila razkrila načrte za izstrelitev sonde in robotskega raziskovalnega vozila, t. i. roverja, na Mars za leto 2020. Leta 2013 je Kitajska svoj prvi rover poslala na Luno, vendar je bila misija neuspešna.

Ameriška raketa Saturn V, ki je leta 1969 na Luno ponesla astronavte, je lahko nosila 154 ton tovora, Dolgi pohod 5 jih je zmožen 25.