Čang'e 6 je šesta kitajska lunarna misija od leta 2007. Sondo s štirimi moduli so Kitajci v vesolje izstrelili 3. maja. Foto: ReutersFoto: EPA
Čang'e 6 je šesta kitajska lunarna misija od leta 2007. Sondo s štirimi moduli so Kitajci v vesolje izstrelili 3. maja. Foto: ReutersFoto: EPA

Kot so sporočili s kitajske vesoljske agencije, je pristajalni modul sonde okoli 7. ure po srednjeevropskem času pristal na vnaprej določenem mestu v severni kitajski regiji Notranja Mongolija. Dodali so, da sonda deluje normalno in da je bila misija v celoti uspešna.

Sonda je na Zemljo prinesla vzorce kamnin, ki jih je kot prva nabrala na strani Lune, obrnjeni stran od Zemlje. To območje je po mnenju znanstvenikov zelo obetavno za raziskovanje.

Sorodna novica Zwitter o kitajski lunarni sondi Čang'e 6: Morda se bomo kaj naučili o nastanku Osončja

Zbrani material bi jim namreč lahko pomagal bolje razumeti nastanek Lune in njen razvoj, pa tudi nastanek Sončevega sistema nasploh. Nadejajo se tudi, da bi v vzorcih lahko odkrili sledi ledu, iz katerega je mogoče pridobiti vodo, kisik in vodik, navaja britanski BBC.

Kitajski predsednik Ši Džinping je v čestitki zapisal, da si bosta domovina in ljudstvo za vedno zapomnila "izjemen prispevek" poveljstva misije.

Sonda izstreljena 3. maja, na Luni pristala 2. junija

Čang'e 6 je sicer šesta kitajska lunarna misija od leta 2007. Imenuje se po kitajski boginji Lune. Sondo s štirimi moduli so v vesolje izstrelili 3. maja, 2. junija pa je ta pristala na območju velikega Luninega kraterja Južni pol Aitken.

Pred tem je kitajska sonda Čang'e 4 leta 2019 kot prva pristala na oddaljeni strani Lune, medtem ko je njena naslednica Čang'e 5 vzorce zbrala na bližnji strani Zemljinega naravnega satelita.