Maska je povezana z računalnikom ali mobilnim telefonom. Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay
Maska je povezana z računalnikom ali mobilnim telefonom. Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay

Gre za bioelektronske maske za brezžično zaznavo virusov, piše ameriška znanstvena revija Matter. Maska je povezana z elektronskimi napravami, ki lahko njene signale obdelajo v realnem času ter sprožijo hitro opozorilo, če je zaznan virus. Podatke lahko obdelajo v desetih minutah, tako da lahko v tem času posredujejo opozorilo na telefon tistega, ki masko nosi, ali na računalnik.

Eden od avtorjev študije Jin Fang s šanghajske univerze Tongji je po poročanju spletnega portala Euronews povedal, da so dosedanje raziskave pokazale, da lahko obrazne maske zmanjšajo tveganje za širjenje bolezni, kot tudi za obolevnost.

Po njegovih besedah bi maska še posebej dobro delovala v zaprtih prostorih, ki so znani kot okolja z večjim tveganjem za prenos virusov, še posebej tistih s slabim prezračevanjem, kot so dvigala in zaprte sobe.

Zazna lahko običajne respiratorne viruse v zraku, tako v kapljicah kot aerosolih. Covid-19 ali prašičja gripa se namreč prenaša aerosolno, ko okuženi govorijo, kašljajo ali kihajo.

Maska zaznale virus tudi v izjemno majhnih količinah

Ko so masko testirali v zaprti sobi, je senzor na maski, ki zaznava proteine virusov, zaznal vzorce s samo 0,3 mikrolitra tekočine, kar je po Fangovih besedah od 70- do 560-krat manj od količine tekočine, ki nastane pri enem kihanju ter veliko manj od količine, ki nastane pri kašljanju ali govorjenju.

Dodal je, da bi masko lahko brez težav prilagodili morebitnim novim respiratornim virusom. Povedal je še, da želijo s kolegi še dodatno skrajšati čas zaznavanja virusov in povečati občutljivost senzorja.