Računalniški center bo vrata odprl v sredo. Foto: RTV SLO/P. B.
Računalniški center bo vrata odprl v sredo. Foto: RTV SLO/P. B.

je bogatejša za nov računalniški center in komunikacijsko vozlišče.

26. avgusta bo pridobitev, ki se nahaja v prostorih knjižnice na Leskoškovi ulici v Ljubljani, odprla ministrica za kulturo Majda Širca.

Računalniški center in komunikacijsko vozlišče omogočata varno hranjenje knjižničnega gradiva na digitalnih nosilcih ter posredovanje e-vsebin uporabnikom. Gre za izjemno pomembno pridobitev osrednje državne knjižnice, saj se obseg in pomen digitalnega arhiva knjižničnega gradiva izredno hitro povečuje, s tem pa tudi nevarnost uničenja tega gradiva, če knjižnica ne bi imela vzpostavljenih ustrezno opremljenih pogojev za varno in dolgotrajno ohranjevanje digitalnega gradiva, so dejali v NUK-u.

Novi prostori računalniškega centra zagotavljajo zaščito pred elektromagnetnimi vplivi, e-emisijami, udari strele, aktivno protipožarno varovanje, protivlomno in tehnično varovanje, ustrezno klimo ter avtonomijo delovanja ob izpadu električne energije. Novi center informatike je pomemben pogoj za uspešno delovanje Digitalne knjižnice Slovenije, tačas najpomembnejšega projekta slovenske nacionalne knjižnice.