Krater, ki ga je povzročil izstrelek leta 2005, naj bi bil dolg okoli 200 metrov in globok do 50 metrov. Foto: Wikipedija
Krater, ki ga je povzročil izstrelek leta 2005, naj bi bil dolg okoli 200 metrov in globok do 50 metrov. Foto: Wikipedija

Tempel 1 je namreč že julija leta 2005 obiskala ameriška vesoljska sonda Deep Impact, ki je vanj izstrelila projektil. Stardust naj bi posnel fotografije kraterja, ki je nastal po izstrelitvi, in morebitne druge spremembe, ki so se v preteklih petih letih in pol zgodile na kometu.

Stardust naj bi se kometu približal na okoli 180 kilometrov od jedra kometa in posnel najmanj 70 visokoločljivih posnetkov. Sondini instrumenti naj bi hkrati analizirali prah, ki se zbira okoli kometa. "Srečanja" se je zgodilo 336 milijonov kilometrov od Zemlje, znanstveniki pa posnetke pričakujejo že v torek.

Izstrelek ustvaril 50 metrov globok krater
Sonda Deep Impact, ki je komet "nastrelila" leta 2005, je trk s površjem kometa tudi posnela. Znanstveniki so tako lahko opazovali močan "curek" prahu, ki je bil s primerno opremo viden tudi z Zemlje. Po eksploziji je nastal okoli 200 metrov dolg in od 30 do 50 metrov globok krater, v prahu, ki je bil posledica eksplozije, pa je spektometer našel delčke, drobnejše od človeškega lasu, piše Wikipedija. V delčkih naj bi bili silikati, karbonati, smektit, kovinski sulfidi, amorfni ogljik in policiklični aromatični ogljikovodiki.

Komet je leta 1867 "našel" Tempel
Komet Tempel 1 je 3. aprila 1867 odkril nemški astronom Ernest Wilhelm Leberbrecht Tempel. Opazovali so ga v letih 1873 in 1881, potem pa se je njegova obhodna doba podaljšala na 6,5 leta. Sremenila se je tudi njegova tirnica, zato so znanstveniki menili, da je razpadel. "Znova" ga je leta 1960 odkril britanski astronom Brian Geoff Marsden, znanstveniki pa so v naslednjih letih natančneje določili njegovo tirnico in obhodno dobo. Ta zdaj znaša 5,515 leta, a ker komet ni zelo svetel, ga s prostim očesom ni mogoče videti. Komet meri 7,6 krat 4,9 kilometra in se okoli svoje osi zavrti v dveh dneh, piše v Wikipediji.

V galeriji si oglejte posnetke, ki jih je leta 2005 posnela sonda Deep Impact, in skice eksplozije po izstrelitvi izstrelka. Vir: EPA.